Met Facebook als ‘eigenaar’ van Instagram, was het te denken dat het niet lang ging duren vooraleer Instagram een algoritme zou gebruiken om te bepalen welke posts in je feed getoond worden. En ja hoor, het is zover!

Een paar dagen geleden heeft Instagram een blog gepost waarin ze zeggen dat om onze beleving te verbeteren onze feed binnenkort zo gesorteerd zal worden zodat deze de momenten toont waar we het meest om geven volgens hen.

http://www.theverge.com/2016/2/8/10939284/instagram-account-switching-now-available
Image Source: theverge.com

Door het stijgende aantal Instagram gebruikers zouden we volgens Instagram minstens 70% van onze feed missen wanneer we door Instagram scrollen. Dan zou de kans ook heel groot zijn dat je een post mist van iemand waar je echt om geeft. En daar wilt Instagram iets aan doen. Ze gaan de wijziging in 2 stappen doorvoeren. Eerst gaan ze alle foto’s in je feed tonen maar in een andere volgorde om te experimenteren met het algoritme. Vervolgens gaan ze selectiever te werk, en gaan ze foto’s waarvan ze denken dat je er niet om geeft niet meer tonen in je feed.

In de blogpost vertellen ze niet op welke basis ze foto’s gaan selecteren, maar ik ga er vanuit dat dit zoals Facebook op basis van interactie zal zijn (cfr. likes & reacties). Dit betekent dat wanneer je Roger Federer volgt, maar nooit zijn foto’s liked, je in de toekomst zijn foto’s niet meer zult zien in je Instagram feed.

Mijn mening over het Instagram algoritme? Voor gebruikers zou het een verbetering moeten betekenen, want ze gaan foto’s te zien krijgen die ze willen zien (of dat is toch de bedoeling). Voor marketeers zal het weer wat moeilijk worden, want zij gaan moeten experimenteren hoe ze omgaan met dit algoritme. Let the challenge begin! 😉