Logistiek voor webshops is vaak een ingewikkeld en tijdrovend proces. Toch kan een goede verzendstrategie conversie verhogend kan werken. Door aan de juiste knoppen te draaien, stimuleer je conversie en dus bestellingen. Wie wil dat nu niet? Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Waar de grote spelers in de markt gratis verzenden en retourneren mogelijk maken, is het voor de kleinere partijen steeds lastiger om het hoofd boven water te houden.

SendCloud logistiek

Dat is waar SendCloud om de hoek komt kijken. Het verzendproces makkelijker en goedkoper maken, dat moest kunnen! Met inmiddels heel wat kennis en expertise in de markt, geven we je graag wat inzichten in wat logistiek voor jouw webshop kan betekenen en hoe je erop kunt inspelen.

Logistiek voor webshops, wat levert dat op?
Wanneer de bestellingen binnenstromen, is het vaak zweten geblazen om de pakketten op een handige manier bij je klant te krijgen. Het proces van dozen inpakken, verzendlabels aanmaken, printen en pakketten afgeven op het postkantoor is een zware klus! Dat kost toch alleen maar moeite? Fout! De online shopper is vandaag de dag steeds meer “in charge”. Lever jij niet op het adres en tijdstip naar wens, dan is je concurrent in die ene muisklik bereikt. Zonde! Door je verzendstrategie slim op te zetten, kun je er een “unique selling point” voor je webshop van maken en daarmee een flinke orderstijging mee realiseren.

Wensen van online shoppers

Logistiek is in de shopbeleving een cruciaal onderdeel. Consumenten willen daarbij niet altijd zo snel mogelijk het pakket ontvangen. Maar juist een keuze hebben waar en wanneer ze het pakket ontvangen. 83% van de online shoppers wil verzendopties zien op productpagina’s en 80% wil duidelijkheid in de levertijden van producten. Vergeet daarbij je retourbeleid niet! Je bent verplicht om producten retour te accepteren, tot 14 dagen nadat je klant het product heeft ontvangen. Maar nog voordat een product eventueel retour komt, raadpleegt al 67% van alle online shoppers het retourbeleid.

Het is bijna onmogelijk om aan alle eisen van de consument te voldoen, daarom dien je voor jezelf op zoek te gaan naar de verzendstrategie die voor jouw producten rendabel is.

Maak je webshop logistiek rendabel
Met welke vervoerder kun je het best je pakketten verzenden? Welke verzendmethodes bied je daarbij aan? En hoe laat je die verzendstrategie in je webshop terugkomen? Allemaal keuzes die je dient te maken, welke je webshop kunnen maken maar ook breken. Daarom zetten we enkele tips voor je op een rijtje om een rendabele verzendstrategie op te zetten.

  1. Zorg voor meerdere verzendopties

Consumenten willen een keuze hebben in hoe producten verzonden worden. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval meerdere verzendopties aan kunt bieden. Denk daarbij aan servicepunt leveringen gecombineerd met avondleveringen, same day delivery en/of reguliere 24-uurs leveringen. Reguliere zendingen zijn vaak de goedkoopste optie. Wanneer je geen gratis zendingen aanbiedt, kan het zijn dat de consument toch voor de reguliere bezorgoptie gaat als goedkoopste verzendoptie.

  1. Gratis verzenden, wel of niet doen?

Het antwoord hangt af van de producten die je verzendt. Verzend je producten met een lage prijs en een lage marge? Dan is het een afrader om volledig gratis verzenden aan te bieden. De kans op een herhaalaankoop stijgt wel, maar weegt dit op tegen het verlies dat je eventueel leidt door altijd gratis verzenden aan te bieden? Het is beter om gratis verzenden boven een bepaald bedrag aan te bieden, waardoor de kans op de verkoop van een extra product nog eens toeneemt.

  1. Verzendkosten doorberekenen?

Zorg ervoor dat de prijs voor verzendkosten zo goedkoop mogelijk is. Het blijkt dat je beter nog de prijs van je producten iets kunt verhogen, dan om de volledige verzendkosten door te bereken aan je klant. Hoge verzendkosten is namelijk de nummer 1 reden waarom klanten afhaken tijdens een aankoop. Een goede vuistregel daarbij is: zijn de verzendkosten hoger dan 10% van de aankoopprijs? Dan is er meer kans dat de klant in de check-out de winkelwagen gaat verlaten.

  1. Slimme retouren

Gratis retouren stimuleren conversie, bij twijfel is de consument eerder over de streep gehaald. Maar gratis retouren zijn vaak niet rendabel, al helemaal wanneer je ook al gratis verzenden aanbiedt. Consumenten eisen een soepel en simpel retourbeleid. Wat je daarom in ieder geval al kunt doen is zorgen voor een kant-en-klaar retourlabel en het verlengen van de tijd om te retourneren. Waardoor je conversie stimuleert.

  1. Houd je klant op de hoogte

Zowel in je webshop, als in de footer en op de productpagina’s, maar ook tijdens het verzendproces dien je zo transparant mogelijk te zijn in je communicatie. Heb je een soepel retourbeleid? Dan is dat alleen maar positief voor bezoekers van je webshop. Adverteer daarom over dit beleid en plaats het prominent op je webshop. Meerdere verzendopties kun je het best altijd vermelden bij de producten zelf. Wees duidelijk over de prijs van de verzending, mogelijkheden van retour en waar en wanneer wordt bezorgd.

Daarnaast vinden klanten het fijn om hun bestellingen te kunnen volgen. Maak gebruik van persoonlijke berichten zoals een sms of email als de bestelling klaar is voor verzending en een track en trace mail wanneer het pakket onderweg is.

Tot slot

Het belangrijkst van je webshop logistiek is het vinden van een rendabele strategie, maar vooral nog wees er duidelijk en open over. Alleen dan zal het een meerwaarde voor je webshop kunnen zijn. De gouden tip die wij je mee willen geven is om te testen. AB test per onderdeel. Bied bijvoorbeeld tijdelijk gratis zendingen aan en kijk wat het effect is op je conversie. We willen je in ieder geval veel succes wensen!

Over SendCloud

SendCloud is de slimme verzendoplossing voor webshops waar ook onze eigen webshop So Baggy gebruik van maakt.. Het bedrijf is ontstaan doordat drie jonge vrienden met een webshop ondervonden dat het verzendproces een blok aan het been was. Dat moest makkelijker! Daarom verzend je met SendCloud efficiënter met verschillende vervoerders zoals bpost, DHL en DPD. Je automatiseert je gehele verzendproces van het printen van verzendlabels tot aan het versturen van track en trace mails. Door de gratis plugins voor alle populaire webshopsystemen en het inkoopvoordeel bij verschillende vervoerders, verzend je gemakkelijker, sneller en goedkoper met SendCloud.