Een tijdje geleden introduceerde Instagram een nieuwigheid: Instagram Stories. Is het nog niet helemaal duidelijk wat het concept precies inhoudt? Geen probleem, daarom zijn we hier 😉

Je kent Instagram waarschijnlijk als een plaats waar je mooie foto’s kan posten op je feed. Dat is nog steeds de insteek van Instagram, maar er is wel een extra laag bijgekomen: Instagram Stories. Met Instagram Stories kan je (zoals de naam doet vermoeden) je eigen verhaal of story creëren. Instagram Stories zorgt voor een plek waar je je foto’s kan plaatsen, die je niet voor eeuwig in je feed wilt bewaren. Dat kan, omdat de foto’s die je in je story plaatst, na 24 uur verdwijnen. Je kan meerdere foto’s aan je verhaal toevoegen, die Instagram dan samenbrengt tot een soort van slideshow. Je kan ook foto’s van je cameraroll toevoegen, maar wel alleen die foto’s die je in de laatste 24 uur nam.

Als je bekend bent met Snapchat, dan is Instagram Stories niets nieuws voor jou, want het is eigenlijk bijna hetzelfde. Net zoals bij Snapchat, kan je je bij Instagram Stories uitleven met leuke filters en tools om je foto te bewerken.

Hoe kan je de story bekijken van de personen die je op Instagram volgt? Die verhalen zullen verschijnen in de bar bovenaan in je Instagram. Wanneer iemand een nieuwe story gemaakt heeft, of zijn of haar story geüpdatet heeft, zal er een kleurrijke ring rond hun profielfoto verschijnen. Je hoeft enkel op die profielfoto te klikken en het verhaal van die persoon begint. Als dat verhaal afgelopen is, begint het verhaal van de volgende persoon automatisch. Op die manier kan je dus de verhalen van alle personen bekijken, alsof het een grote film was. Heel verslavend! 🙂

Hoe kan je nu zelf zo’n story maken. Een Story plaatsen kan immers op drie manieren:

  1. Wanneer je nog geen Story hebt geplaatst, kun je klikken op je eigen Story (cirkeltje met het plusje) dit zal de camera openen.
    Pas op: als je de afgelopen 24u wel al een Story hebt geplaatst, zal dit enkel en alleen jouw verhaal afspelen!
  2. Klikken op het plus icoontje in de rechterbovenhoek zal de camera openen, hier kan je onderaan dan voor de optie Story kiezen
  3. Je kan ook naar rechts swipen, en dan opent Instagram de camera om een Story te maken

Wil je zelf een foto of video nemen? Dan kan je kiezen tussen verschillende camerastanden: Create, Boomerang, Superzoom,… of tal van filters voor een special effect. Daarnaast kan je je afbeelding ook bewerken met tekst, stickers, poll en GIFs. Vervolgens post je gewoon je foto of video en that’s it! Na 24 uur zullen je creaties gewoon verdwijnen, zonder dat je er zelf iets voor moet doen. Wel kan je, net zoals bij Snapchat, je foto op je smartphone opslaan. Dit doe je ofwel tijdens het creëren of na het uploaden door op het pijltje te duwen.

Om af te sluiten ook nog enkele interessante weetjes: de story die je maakt, volgt de privacyinstellingen van je account. Als je je account op privé hebt ingesteld, zullen alleen je volgers de kans krijgen om je story te bekijken. Daarnaast kan je ook de story verbergen voor bepaalde mensen, zelfs als ze jou volgen. Je kan ook nagaan wie je story bekeken heeft. Dat kan je doen, door je eigen Story te openen en naar boven te swipen. Ook deze data verdwijnt na 24 uur maar kan je wel opnieuw raadplegen in je archief of statistieken.

Ziezo, je bent helemaal klaar om Instagram Stories te gebruiken. Veel plezier ermee!