Influencer marketing wordt op Twitter al eens vermeld met een negatieve ondertoon. Om eerlijk te zijn, wij zijn ook al verschillende influencer marketing cases tegengekomen waar onze tenen een klein beetje van gingen krullen. Nochtans zijn we ervan overtuigd dat we influencer marketing niet zo snel mogen afschrijven en dat er wel degelijk voorbeelden zijn die aantonen dat influencer marketing ook met positieve woorden kan samengaan.

Zo hebben wij een tijd geleden samen met SOS Kinderdorpen een mooie som geld kunnen binnenhalen voor het Simbahuis, dat opvang en begeleiding biedt aan gezinnen die de opvoeding van hun kinderen tijdelijk niet meer kunnen garanderen. Dat hebben we kunnen doen met behulp van een groot aantal influencers, dus we doen maar al te graag uit de doeken hoe we dat precies aangepakt hebben.

Bloggersveiling SOS Kinderdorpen

Ten voordele van het Simbahuis hebben we een bloggersveiling opgezet. Het idee daarvoor haalden we bij Anna Nooshin die een gelijkaardig concept bespreekt in haar boek On Top. Als eerste stap, schreven we een groot aantal bloggers aan met de volgende vraag: ‘willen jullie een item of service te koop aanbieden, waarvan de opbrengst voor 100% naar het Simbahuis gaat?’

De reacties alleen al waren hartverwarmend want heel wat bloggers stelden ons allerlei items en leuke activiteiten ter beschikking voor de veiling. Onder hen enkele bekende koppen, zoals Erika Van TielenYentl Keuppens & An-Katrien Casselman, Mama van Vijf Anne Cornut en Hannes Coudenys. Na een tijdje merkten we dat bloggers ook andere bloggers gingen uitnodigen en dat sommige zelf contact met ons opnamen om aan de veilig deel te nemen. Bij aanvang hoopten we op een dertigtal bloggers, en uiteindelijk zijn het er op de kop af zeventig geworden.

Bloggersveiling influencer marketing

Wat precies aangeboden werd, verschilde enorm per blogger. Een greep uit het aanbod: kleedjes, workshops light packing, gezellige etentjes, verrassingspakketten, manicurebonnen… Alle items of ervaringen werden via de Instagrampagina van SOS Kinderdorpen aangeboden. Er kan niet rechtstreeks via Instagram een aankoop gedaan worden, dus maakten we de foto’s shopbaar via Like2Have.It. Bij de Instagramfoto verwezen we naar de link in bio, waar een link naar Like2Havie.It te vinden was. Dit is ook hoe we het aanpakken bij onze eingen webshop So Baggy:

Like2Have

Wanneer iemand op deze link klikt, komt hij op het platform van Like2Have.It. Daar worden alle Instagramfoto’s opgenomen en kan je kiezen welk item je wenst te kopen:

Like2Have 2

Shoppers van So Baggy komen dan terecht op onze webshop, maar voor de bloggersveiling van SOS Kinderdorpen werd doorverwezen naar eBay. Daar kon gedurende tien dagen een bod uitgebracht worden en na die tijd kreeg de hoogste bieder een berichtje met heel leuk nieuws.

Met de hulp van alle bloggers hebben we zo’n € 3 500 binnengehaald. Bij de start hoopten we op € 2 000, dus je kan je wel voorstellen dat wij meer dan één vreugdedansje gedaan hebben. Los van de opbrengst zelf, hebben alle deelnemers ook ontzettend veel gedeeld over de bloggersveiling, met als gevolg dat ook heel wat nieuwe mensen in aanraking kwamen met SOS Kinderdorpen en haar werking:

Influencer marketing

Voor de bloggersveiling kon elke blogger in aanmerking komen, aangezien die zich ging richten tot zijn eigen publiek. Toegegeven: voor andere projecten kan het heel wat moeilijker zijn om de juiste influencer te vinden voor een bepaalde dienst of concept. Het vergt heel wat research om na te gaan of die ene blogger wel nog actief is en of die andere influencer nog steeds twee kinderen heeft, dan wel een nieuw huisdier erbij heeft. Daarnaast is het vaak ook moeilijk om in te schatten of die influencer wel bij het merk of product past dat jij in de kijker wil zetten. Wij hadden genoeg van al dat researchwerk en ontwikkelden een database tool waar influencers en bloggers zich op kunnen inschrijven om ons het leven makkelijker te maken. Dankzij onze So Bloggy database kunnen wij via relevante filters zeer snel de perfecte selectie bloggers identificeren voor jouw project of campagne.

Heb je ook een leuke influencer case te delen? Goede èn slechte voorbeelden zijn welkom!