Snapchat update

Als je het sociale medianieuws volgt heb je ongetwijfeld al iets gehoord over de nieuwe look van Snapchat. Of meer bepaald, over de kritiek die de Snapchat update gekregen heeft. Heel veel mensen zijn namelijk niet blij met de laatste update die heel de app door elkaar heeft geschud. De kritiek is zo extreem, dat men zelfs begonnen is met een petitie om de update ongedaan te maken en deze is al meer dan 1 miljoen keer ondertekend!

Laat ons de nieuwe Snapchat interface eens onder de loep nemen

Wat is het idee achter deze Snapchat update? Volgens Snapchat CEO, Evan Spiegel, is het basisidee om het sociale gedeelte te splitsen van het mediagedeelte om persoonlijke relaties en content niet te vermengen met commerciële content.

Daarom heeft Snapchat de app in twee gedeeld. Aan de linkerkant vind je voortaan alle Snaps en Stories van vrienden, aan de rechterkant vind je alle mediacontent die los staan van je persoonlijke relaties. In het midden vind je zoals altijd je camera om zelf Snaps te maken. Daarnaast hebben ze normale Snaps en Snap Stories samengezet, terwijl de Stories vroeger op een aparte tab stonden.


 

Wat vinden we goed en minder goed aan deze vernieuwde Snapchat?

Positieve elementen:
Het idee achter de opsplitsing is logisch, commerciële content apart kunnen zien van persoonlijke berichten geeft je meer controle over welke content je precies wilt zien. Indien je helemaal geen interesse hebt in berichten van influencers en andere media, dan hoef je de rechtse tab nooit te gebruiken. Dit is uiteraard voornamelijk positief voor consumenten. Bedrijven zullen hier wellicht minder tevreden over zijn. Er worden echter ook nog steeds advertenties getoond tussen het kijken van Snaps door, dus consumenten kunnen hier niet helemaal aan ontsnappen.

Stories verschijnen nu naast de naam van de persoon die ze geüpload heeft. De profielfoto van die persoon heeft dan een blauwe rand. Je kan op de foto van die persoon klikken en de Story verschijnt. Dit lijkt meer op hoe Stories bij Instagram worden getoond met een rode rand en geeft Instagrammers een vertrouwd gevoel. Het was voor ons dan ook onmiddellijk duidelijk hoe we een Story konden bekijken zonder enige aanduiding, het is wel begrijpelijk dat mensen die hier minder bekend mee zijn dit niet direct weten.

Snapchat heeft ook de vriendenlijst aangepast wanneer je je Snap wil versturen. Deze ziet er nu wat anders uit maar is zeer gebruiksvriendelijk. Bovenaan heb je een zoekoptie als je naar iemand specifiek wil sturen, daaronder kan je kiezen of je op een Story wil posten, gevolgd door een lijst met mensen naar wie je recent gestuurd hebt en daaronder je groepen en je volledige vriendenlijst. Deze pagina is niet zo heel verschillend met hoe het voor de update was en ziet er goed en overzichtelijk uit.

 

Negatieve elementen:

Het grootste probleem ligt volgens ons bij de Snapchat Stories. Deze verschijnen ongecoördineerd doorheen je vriendenlijst. Dan begrijp je plots waarom Facebook met een algoritme werkt, want iets zou moeten bepalen welke Stories de gebruiker belangrijker vindt. Het zou beter zijn als verhalen allemaal samen stonden. Daarnaast is er ook een probleem bij het bekijken van deze Stories. Wanneer je een verhaal bekijkt krijg je de optie om dit onmiddellijk nog eens te bekijken, maar wil je even iets anders doen en dan de Story herhalen wordt het wat moeilijker. Na het bekijken van een verhaal verspringt deze persoon namelijk naar beneden en moet je hem of haar terug zoeken, de optie om gewoon op de foto te klikken om het verhaal te openen verdwijnt eveneens. Dit is onnodig en kan voor irritatie zorgen.

Een tweede probleem met Stories betrefft de splitsing tussen persoonlijke relaties en commerciële mediacontent. Bepaalde personen volgen bijvoorbeeld enkele influencers, maar hebben verder geen interesse in deze content. Ze willen dus enkel verhalen zien van deze influencers. Maar deze stories staan nu niet meer samen met de andere verhalen van je vrienden, je moet deze dus elders bekijken wat sommigen minder leuk vinden.

Waarom komen er zoveel reacties op deze Snapchat update?

Al bij al zijn de problemen eigenlijk niet zo groot en kunnen makkelijk opgelost worden. Waarom is er dan zo veel weerstand tegen deze nieuwe update?

De belangrijkste reden is volgens ons de zeer plotse en radicale verandering. Wanneer je jarenlang dezelfde interface gebruikt en deze dan in één keer helemaal verandert, is het begrijpelijk dat het even duurt voor men dit wilt aanvaarden.

Een tweede reden is dat sommige Snapchat gebruikers zich verbonden voelden met de influencers die ze volgden. Ze zagen hen als vrienden en een deel van hun leven, deze splitsing maakt duidelijk dat dit niet het geval is. Snapchat beseft dat het even duurt om aan de nieuwe interface te wennen, maar volgens hun zal dit op lange termijn een duidelijke verbetering zijn.

 

 

De grote veranderingen bij deze Snapchat update veroorzaakten een schok en ontevredenheid bij heel wat Snapchat gebruikers. Het wordt nog afwachten hoe dit afloopt. Wat vind jij van de nieuwe update? Aarzel niet om je ongezouten mening hierover te geven.