The Social Conference

Michèle en ik bezochten op 22/03 voor de eerste keer The Social Conference in Amsterdam. Dit social media congres focust op het toepassen van social in business, commerce en marketing. Wil je up to date blijven over het gebruik van sociale media voor het bedrijfsleven? Dan is The Social Conference echt een aanrader. Het ging er heel gemoedelijk en informeel aan toe (in het Nederlands ipv het Engels zoals bij ons vaak het geval is), en het publiek is een pak mondiger dan bij de Belgische congressen die wij al bijgewoond hebben 🙂 Oh en borrelen doen ze daar met bitterballen! Uiteraard is sfeer maar één factor, wat we veel belangrijker vonden is wat we er hebben opgestoken. We zijn met een pak insights en inspiratie terug naar België gegaan. Hieronder een greep daaruit.

1) Het Facebook algoritme onder de loep

Begin 2018 schreven we over de algoritme wijzigingen die Facebook aankondigde. Het algoritme was dan ook een belangrijk topic tijdens The Social Conference. Quasi niemand in de zaal wist dat Facebook recent de definitie van organisch bereik wijzigde. Ze deden dit waarschijnlijk ook bewust ‘onder de radar’. Terwijl bereik voorheen gemeten werd als wanneer een niet-betaald bericht in het nieuwsoverzicht van iemand geplaatst werd “ongeacht of dit bericht op het scherm getoond werd”, is het nu het aantal keer dat het op het scherm verschijnt. Dankzij deze nieuwe definitie zagen de meeste pagina’s hun organisch bereik met 1/3e dalen, al is de huidige definitie eigenlijk juister

The Social Conference - Organisch bereik Facebook

Maar de slide die we je zeker niet willen onthouden is een slide die het algoritme in detail toelicht:

The Social Media Conference - Facebook algoritme

Zo zie je bvb. dat het algoritme voortaan ook shares van je posts naar Messenger meetelt. Goed om weten: na de algoritme update gingen de Facebook advertentieprijzen met 30% omhoog.

2) Inhakers

Komala Mazerant die hoofddocent is bij de opleiding Communicatie van de Hogeschool Rotterdam deelde insights uit haar onderzoek naar inhakers aka toptopicals.
Zo is het goed om weten dat inhaken 2,3x effectiever is dan een post zonder inhaker. Kan je ‘onvoorspelbaar’ inhaken dan is het resultaat 3,6x effectiever.

 

The Social Conference - InhakersEr zijn 4 momenten waarop je kunt inhaken in sociale media:

  • Manifest Moments (= voorspelbare gebeurtenis, individueel georiënteerd)
  • Mapped Moments (= voorspelbare gebeurtenis, publiek georiënteerd)
  • Micro Moments (= onvoorspelbare gebeurtenis, individueel georiënteerd)
  • Mounting Moments (= onvoorspelbare gebeurtenis, publiek georiënteerd)

Het is bij inhakers zeer belangrijk dat er congruentie is tussen ten minste één van deze drie:

  • Moment en content
  • Content en merk
  • Merk en moment

Wist je trouwens dat inhaken na afloop van een evenement effectiever is dan ervoor? Wij gaan daar alvast rekening mee houden 😉

The Social Conference - Toptopicals tips

 

We wonnen tijdens deze lezing het boek “Inhaken met sociale media in 60 minuten“. Hiervoor dienden we wel op zoek te gaan naar gastspreker Komala, en hoe beter iemand lokken die over inhakers schrijft dan met een inhaker? 😉

The Social Conference 2018 - inhaker

3) Robotisering

Een belangrijk thema op The Social Conference 2018 was robotisering. Bots worden meer en meer gebruikt voor een hele waaier aan functies. Tegelijkertijd rijst hierbij de vraag hoe het dan zit met het menselijke aspect op sociale media. Zullen bots alles overnemen of blijft het menselijke belangrijk? Een inspirerende case is hoe luchtvaartmaatschappij KLM hiermee omgaat.

The Social Conference - KLM Bot

 

KLM kiest voor een gezonde mix tussen het geautomatiseerde en het menselijke, best of both worlds!  Ze maken gebruik van een bot met als primaire functie om problemen zo efficiënt mogelijk op te lossen. Het bedrijf heeft er voor gekozen om ook duidelijk te maken dat het effectief gaat om een bot, door deze de naam “BB” te geven. Er bestaat dus geen verwarring bij klanten of ze al dan niet met een persoon aan het converseren zijn. Wanneer de bot een probleem niet kan oplossen dan neemt een mens het over. Deze aanpak van KLM blijkt een gigantisch succes.

Wat we los van hun bot-verhaal ook zeer interessant vonden was KLM’s learning dat een extra kanaal inzetten géén verschuiving hoeft te betekenen. Toen ze WhatsApp begonnen in te zetten hadden ze een verschuiving verwacht, maar niets was minder waar. Het extra kanaal leverde hen juist meer klanten.

The Social Conference - KLM WhatsApp vs Messenger

4) Facebook Forever?

Een thema dat uiteraard niet kan ontbreken op een event over sociale media is Facebook. In het midden van een groot schandaal, gevolgd door acties als  #DeleteFacebook heerst natuurlijk de vraag of Facebook nog steeds belangrijk is.

Tijdens The Social Conference werd de vraag  gesteld wie zijn Facebook effectief verwijderd had. Slechts één persoon in de zaal stak zijn hand op. Marketeers zijn het er grotendeels over eens dat Facebook nog steeds het belangrijkste sociale netwerk is. Er is geen alternatief, kleinere concurrenten kunnen nauwelijks opbotsen tegen Facebook (en als ze het proberen worden ze opgekocht). Daarnaast heeft gemakzucht er ook mee te maken. Voor heel wat toepassingen zijn mensen immers ingelogd via Facebook. De administratie om allemaal nieuwe accounts te maken op deze toepassingen zien velen niet zitten. Advertenties doen het goed op Facebook en er wordt niet verwacht dat dit snel zal veranderen. Waarschijnlijk ook doordat adverteren op Facebook ondanks de prijsstijging nog steeds relatief goedkoop is in vergelijking met andere advertisingmogelijkheden.

5) GDPR

Aan alles werd gedacht tijdens dit congres, dus ook de GDPR:

The Social Conference was voor ons zeer geslaagd. We gaan sowieso terug in 2019! Ga je mee?