Of je nu een marketingblog, een lifestyleblog of een receptenblog beheert, je wil dat je harde werk beloond wordt en dat zoveel mogelijk mensen je artikels lezen. In het drukke bloglandschap kan het lastig zijn om op te vallen en je bezoekersaantal te verhogen. Daarom delen we graag een aantal tips voor het promoten van je blog. Want of je nu pas begint, of al langer aan het bloggen bent, het is altijd fijn als nieuwe mensen je blog ontdekken en trouwe lezers worden!

Waardevolle inhoud is key

Laten we starten met het allerbelangrijkste onderdeel van je blog: de inhoud. Je kunt je website nog zoveel promoten, als je vervolgens geen waardevolle content aanbiedt, zullen je lezers je blog helaas snel weer verlaten. Bepaal de doelgroep van je blog, ontdek wat hen bezighoudt en speel daarop in. Zo is de kans groot dat bezoekers je artikels interessant vinden, gaan delen en terugkomen om andere artikels te ontdekken.

Speel in op de meest gebruikte zoekwoorden

Om nieuwe bezoekers aan te trekken, verschijnt je blog of blogbericht in het ideale geval bovenaan de zoekresultaten van het onderwerp. Als je een artikel schrijft, is het daarom belangrijk om de meest gebruikte zoekwoorden voor dat onderwerp in je artikel te verwerken. Deze kan je gemakkelijk vinden via Google Trends. Daarnaast is het ook een goed idee om van de sleutelwoorden uit je blog verschillende synoniemen te gebruiken. Maar belangrijk om te vermelden: verwacht niet dat je van de ene op de andere dag bovenaan in Google staat te schitteren. Je bent niet de enige die een goede positie wenst, dus het kost de nodige inspanning en geduld.

blog zoekmachine

Promoot je blog offline

In dit digitale tijdperk ligt het voor de hand om je blog online te promoten. Maar ook offline zijn er heel wat mogelijkheden om nieuwe lezers te bereiken. In je dagelijks leven ontmoet je namelijk heel wat potentiële lezers en op evenementen kom je collega-bloggers tegen. Ook tijdens events gericht op je doelgroep vind je jouw lezers en tijdens netwerkbijeenkomsten kan je samenwerkingscontacten leggen. Om op deze plekken je blog te promoten, zijn opvallende flyers of originele visitekaartjes jouw beste vriend! Door hierop je blog en contactgegevens te vermelden, kunnen geïnteresseerden gemakkelijk je website terugvinden als ze online zijn. Bij Drukzo BE kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig drukwerk online ontwerpen en bestellen. Laat je maar eens gaan!

Gebruik social media in je voordeel

Heel veel mensen hebben een profiel op één of meerdere social media kanalen en de kans is groot dat een behoorlijk deel van je doelpubliek daar te vinden is. We hebben al heel wat geschreven over hoe je als merk kan scoren op sociale media, maar ook een blog kan je heel goed via social media in de kijker zetten. Creëer voor je blog een bedrijfspagina op Facebook en een account op Instagram. Hier plaats je dan interessante updates over je blog en posts die doorlinken naar je artikels. Het belangrijkste om in gedachten te houden: schrijf wat je volgers willen lezen, niet wat jij wil vertellen. Zo maak je aantrekkelijke posts waarop je volgers zullen reageren en die ze zullen delen. Op die manier bereik je de vrienden van je volgers en dat zijn dan weer nieuwe potentiële lezers voor je blog.

Zoek samenwerkingen met andere blogs

Door samen te werken met blogs die zich op dezelfde doelgroep richten, zet je je blog in de kijker bij die lezers. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Ten eerste kan je met een mede-blogger afspreken om elk een ​​artikel te plaatsen, waarin gelinkt wordt naar elkaars blog. Het klinkt misschien ietwat ongemakkelijk om dat aan een andere blogger te vragen, maar het kan jullie beide nieuwe lezers opleveren, dus go for it! Daarnaast kan je ook aanbieden om een ​​gastpost te schrijven op een andere website of blog. Daar kan je een link in opnemen die naar jouw eigen blog leidt. Op deze manier vergroot je niet alleen de bekendheid van je blog, maar positioneer je jezelf ook als een expert in een bepaald vakgebied. Tot slot kan je reacties plaatsen op andere blogs met eventueel een link naar jouw blog, maar wees daar wel zuinig mee, want je wil niet overkomen als een spammer ?

Blog promoten spam

Ziezo, met de bovenstaande tips ben je helemaal klaar om een hoop nieuwe lezers op je blog te verwelkomen. Laat gerust je blog hieronder achter, dan nemen we met plezier eens een kijkje!