In de maand december krijgen we bezoek van Sinterklaas én de Kerstman. Dat zijn dankbare onderwerpen voor social media content. Ik speurde Facebook en Instagram af op zoek naar de leukste inhakers op Sinterklaas en Kerstmis met als resultaat: onze top tien!

10. De Sint verrast de (kleinste) acteurs van ‘Thuis’

‘Nergens beter dan Thuis’ moet de Sint gedacht hebben, en hij bracht een bezoekje aan de allerkleinsten onder de acteurs van het Eén-programma ‘Thuis’. De social media managers maakten daar dankbaar gebruik van en deelden dit op Instagram. Een leuke manier om een kijkje achter de schermen te geven!

9. Quizzen met Proximus en de Sint

Met het oog op het algoritme van Facebook en Instagram is het een goed idee om interactie uit te lokken om zo een hoger organisch bereik te halen. Wanneer iemand reageert op een post, wordt deze namelijk aan meer mensen getoond. Proximus lokt reacties uit met een ludieke quiz (mensen die antwoorden doen dat namelijk met een reactie) en vroeg de Sint om een aantal series uit te beelden. Leuk gedaan!

8. Qmusic deelt virtuele cadeautjes uit

Qmusic wilde iedereen voor Kerst een cadeau geven en deed dat met een chatbot. Wie met ‘Kerst’ reageerde onder hun post, kreeg een (geautomatiseerd) antwoord met daarin een virtueel cadeau in de vorm van een leuke boodschap. Het succes van een chatbot hangt enorm af van de mogelijke antwoorden. Als deze grappig zijn, worden fans benieuwd naar wat de chatbot voor hen in petto heeft, en zullen ze snel reageren. Een winner dus!

q music facebook bot

7. Rode Kruis-Vlaanderen brengt een belangrijke boodschap

Rode Kruis-Vlaanderen is steeds op zoek naar bloeddonoren en haakte in op het feit dat veel mensen wat extra tijd hebben tijdens de kerstvakantie. Ze frameden deze periode als het ideale moment om bloed te geven. Slim gezien!

Rode kruis vlaanderen kerst

6. KBC laat Facebook posts breken

KBC maakte een post met een leuke optische illusie. Sinterklaas loopt weg van zijn bureau en hapert met zijn staf aan een luchter. Hierdoor zakt het plafond door onder het gewicht van de pakjes op zijn zolder. Op mobiel geeft deze post een heel tof effect want het lijkt alsof de post erboven naar beneden valt. Een originele insteek, daar zijn we fan van!

5. Qmusic denkt aan de held van Kerstmis

Qmusic toont dat je niet altijd op het moment zelf moet inhaken, maar dat dat ook perfect mogelijk is na het evenement waar je het over hebt. Want wie heeft overuren gedraaid tijdens dat kerstdiner? Juist ja 🙂

Q Music inhaker kerstmis afwasmachine

4. Samsung gaat offline tijdens Kerst

Samsung weet dat er af en toe wel eens te veel tijd aan de smartphone gespendeerd wordt tijdens familiebijeenkomsten en daar speelden ze slim op in. Influencer Kevser kreeg van Samsung deze Offline Box opgestuurd waarin ze haar smartphone kwijt kan om optimaal te genieten van het gezelschap rond haar. Smart move, Samsung!

Samsung Kerst

3. Agentschap Wegen en Verkeer laat ons de Sint beter horen

Bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer denk je waarschijnlijk niet meteen aan originele posts. Maar kijk, ze zijn toch in onze top tien beland! Ze gebruikten de komst van de Sint in België namelijk op een leuke manier om de nieuwe geluidsschermen aan de E314 in Genk aan te kondigen. Met de visual hadden ze waarschijnlijk iets meer kunnen doen, ik was namelijk al snel op zoek naar een verborgen Sinterklaas in het beeld 😉 Maar pluspunten voor een originele inhaker!

Agentschap wegen en verkeer Sint

2. Brussels Airlines nodigt de Kerstman uit

Brussels Airlines nodigde de Kerstman uit om op een aantal vliegtuigen geschenken achter te laten voor de reizigers. Hoe dat verliep, kan je in de video zien die Brussels Airlines verspreidde op hun social media kanalen. Eén van de geschenken die de Kerstman achterliet, was een b.gift. Dat is niet toevallig een voucher die je zelf ook cadeau kan geven aan je dierbaren. Een slimme manier om dit in de kijker te zetten, Brussels Airlines!

Brussels Airlines Kerst

1. Qmusic wijst op een gevoelige kwestie in tijden van overmatig chocoladegebruik

Alweer Qmusic? Jawel, want ze zijn goed bezig! Herkenbaarheid is een groot pluspunt als het om social media gaat. Zeg nu zelf, jij hebt toch ook je favoriete soort chocolade? Qmusic speelt hier zeer succesvol op in. Een zéér slimme post om interactie uit te lokken, proficiat!

Zo, dit waren mijn favorieten onder de inhakers rond Sinterklaas en Kerstmis. Heb ik nog pareltjes gemist? Laat het me weten!