Deze blogpost werd geüpdatet op 23/05/2019 omdat Facebook ondertussen een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd aan de Facebook Donations flow. Zo is het als donateur bvb. niet meer mogelijk om je adres toe te voegen om een belastingsbewijs te ontvangen. Dit impliceert jammer genoeg dat Belgische goede doelen geen fiscale attesten mogen uitreiken voor Facebook donaties. Nu dat gezegd zijnde denk (en hoop) ik dat dit zeer veel donateurs worst zal wezen.

Begin december 2017 deden we een vreugdedansje bij So Buzzy. Niet alleen omdat Sinterklaas heel wat lekkers én nuttigs had achtergelaten, maar vooral omdat Facebook een aantal nieuwe Charity functionaliteiten in verband met Facebook Donaties gelanceerd heeft, en we die na heel wat administratieve rompslomp geactiveerd gekregen hebben voor SOS Kinderdorpen België. Het gaat om twee verschillende aspecten: ten eerste kunnen mensen direct via Facebook een eenmalige donatie doen, en daarnaast is het voor goede zielen mogelijk om via een Facebookpagina zelf een fundraisingsactie op te zetten. Laat ons er eens doorgaan!

1. Donatie binnen Facebook

Een pagina kan een Call To Action-button activeren en daarbij kan je kiezen voor de optie ‘doneren’. Dat is op zich niet nieuw, maar wat wel nieuw is, is dat die donatie kan gebeuren binnen Facebook zelf. Voorheen leidde de knop enkel door naar een website, waarbij idealiter een pagina verscheen waar een donatie voltooid kon worden.

CTA button donate

Als iemand op ‘doneren’ klikt, krijgt hij een pop-up te zien:

Facebook Donations Donate knop

 

Als je het bedrag hebt ingevuld, je betaalmethode gekozen hebt en op Donate geklikt hebt dan is de donatie afgrond:

Facebook Donations - Doneren

De donateur kan het vakje onder ‘Share’ aanvinken waarmee je jouw e-mailadres doorgeeft aan het goede doel in kwestie zodat zij je op de mailinglijst kunnen zetten.  Als je dit niet aanvinkt krijgen zij je e-mailadres niet door van Facebook. De donateur krijgt nog de optie om het betaalbewijs te bekijken en ontvangt dit van Facebook ook nog via mail.

Als paginabeheerder heb je uiteraard ook zicht op de Facebook donaties. Dat kan via Instellingen > Donaties. Daar krijg je ook een optie om een rapport van de donaties te downloaden:

Facebook Donations instellingen

Wil jij Facebook Donations instellen voor een NGO? Dat kan via deze website. Hou er wel rekening mee dat dit proces even duurt vermits Facebook er uiteraard zeker van wilt zijn dat het echt om een goed doel gaat.

2. Facebook Fundraiser door fans of volgers

Een tweede, nieuwe mogelijkheid dankzij Facebook Donaties is het feit dat fans of volgers inzamelacties kunnen opzetten. Wanneer je dat activeert, verschijnt er een extra tab in de linkernavigatie:

inzamelacties facebook

Als iemand een inzamelactie wil opstarten, opent er een pop-up:

Facebook Fundraiser

In de 2de stap kan de fundraiser toelichten waarom hij/zij deze inzamelactie opzet. Facebook voorziet hier al een standaardtekst die desgewenst aangepast kan worden:

Facebook Fundraiser toelichting

Daarna kan de donateur kiezen welke Facebook SOS Kinderdorpen coverfoto of video hij wilt instellen voor zijn/haar fundraiser. De donateur kan ook een eigen foto uploaden. In deze stap (beetje laat nee?) geeft Facebook ook mee dat ze géén fees aanrekenen, en de inkomsten dus integraal naar het goede doel gaan.

Facebook Fundraiser cover photo

Ziezo, de fundraiser werd aangemaakt en de donateur krijgt nog wat nuttige tips van Facebook:

Facebook Fundraiser tips

 

Wanneer er verschillende inzamelacties zijn opgezet, ziet dat er op je Facebookpagina zo uit:
Facebook Fundraisers overzicht

Wij zien heel mooie resultaten met deze Facebook Donaties functionaliteiten. Heb je zelf ook gebruik gemaakt van deze functies of ben je dat van plan? Laat het ons weten!