‘Hoe kan ik meer volgers op Instagram krijgen?’ Dat is één van de meest gestelde vragen die wij krijgen. Het goede nieuws voor jou: je staat op het punt om het antwoord hierop te weten te komen!

Hoe het niet moet

Wat je héél goed in je oren moet knopen: volgers kopen is een slecht idee! Op die manier verzamel je immers geen relevante volgers. Slechts een deel van de volgers die je koopt, zijn echte personen. Vaak gaat het om zogeheten ‘click farms’: geautomatiseerde programma’s die duizenden accounts aanmaken om jou te gaan volgen. Leuk, die duizend extra volgers, maar ze leveren niks op. Ze zullen je foto’s en berichten niet liken of erop reageren. Het engagement van je pagina gaat naar beneden, waardoor je op lange termijn minder mensen zal bereiken.

Hoe het wel moet

Gelukkig zijn er wel een aantal zaken die je kan doen om relevante volgers bij te winnen. We zetten ze met plezier voor jou op een rijtje!

1. Zorg voor social media verwijzingen op je website, nieuwsbrief, e-mailsignatures…

Mensen die je al kennen, komen op je website, zijn geabonneerd op je nieuwsbrief of mailen met je. Zorg er dus voor dat deze mensen op de hoogte zijn van je Instagramaccount en andere social media kanalen door bijvoorbeeld icoontjes met links naar deze kanalen te verwerken op deze plekken.

Zorg er op de website ook voor dat deze niet helemaal onderaan staan. Iemand die op je website komt, moet dan helemaal onderaan scrollen om de links te vinden en het kan zijn dat ze daarbij afhaken.

2. Werk met cross channel posts

Als je meerdere sociale media kanalen hebt, is het interessant om af en toe vanop één van je kanalen te verwijzen naar een ander kanaal. Zo zorg je ervoor dat de volgers van dat kanaal op de hoogte zijn van het feit dat er nog een ander kanaal is waarop ze je kunnen volgen. Verwijs bijvoorbeeld op Facebook door naar Instagram Stories en laat weten wat je volgers daar kunnen verwachten. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat beide accounts niet dezelfde content brengen. Want waarom zou iemand je op twee kanalen volgen als ze toch maar dezelfde posts te zien krijgen?

Cross channel Instagram

Je kan natuurlijk nog verdergaan en een bepaalde actie of wedstrijd enkel laten lopen op één van je kanalen. Op die manier zet je dat kanaal in de kijker en kan je nieuwe volgers aantrekken. Een mooi voorbeeld daarvan is de actie van Q-music een paar maanden geleden, genaamd De Take-Over. Q-music- DJ Maarten werd 30 jaar en luisteraars mochten een week lang zijn leven overnemen. Via Instagram Stories konden ze stemmen op wat Maarten die week moest doen: een oorbel laten schieten, op een camping slapen, step aerobics doen… Uiteraard kregen ze in de Stories ook een uitgebreid verslag van de dingen die hij uiteindelijk deed.

Volgers instagram actie3. Verspreid je nametag

De NameTag is een soort QR-code om nieuwe vrienden toe te voegen op Instagram. Diegene die je wil toevoegen, moet dan enkel de code scannen en moet niet gaan zoeken naar het juiste account. Hoe kan je het inzetten als bedrijf? Je kan je nametag opslaan als afbeelding en vervolgens laten printen op brochures en flyers, op je website zetten, …nametag instagram

4. Ga mensen volgen op Instagram

Een account dat niemand volgt, komt wat vreemd over. Bovendien hebben accounts die zelf ook mensen volgen op Instagram, meer engagement. Neem dus even de tijd hiervoor en ga zelf ook mensen volgen op Instagram. Kies niet zomaar random voor accounts, maar kies accounts die passen bij jou en die jou ook zouden kunnen terug volgen.

5. Ga zelf ook interactie aan

Deze tip is niet alleen belangrijk om nieuwe volgers op te bouwen. Als je succesvol wil zijn op Instagram, moét je de interactie aangaan. Zo toon je dat je actief bent, toon je appreciatie aan je volgers én het is goed voor het algoritme waardoor je meer bereik zal halen. Dat kan heel eenvoudig door de reactie te liken die onder je posts verschijnen, maar nog beter door te reageren op de comments onder de post.

Interactie Instagram

6. Zet een like-campagne op

De laatste methode om meer volgers op Instagram bij te winnen, is door een advertentie op te zetten die oproept om je pagina te volgen. Belangrijk hierbij is dat je aan managing expectations doet en aangeeft wat mensen mogen verwachten wanneer ze jouw account gaan volgen. Een gemakkelijke manier om dit te doen, is door foto’s te gebruiken die effectief gepost zijn, maar je kan evengoed ook omschrijven welke soort posts je doorgaans op je pagina plaatst.

Zo, dat waren de zes tips. Ontbreekt er één volgens jou? Laat maar horen!