Het overkomt iedereen wel eens. Je werkt enkele uren aan een tekst en wanneer je hem doorstuurt voor een 2e blik, komt het verdict. Heel wat schrijffoutjes of typo’s. Ontdek hoe je taalvoutjes kan voorkomen op sociale media. 

Waarom een tekst foutloos moet zijn, hoeven we niet verder uit te diepen. Maar we kunnen wel nagaan hoe het komt dat we zo makkelijk over fouten heen lezen en wat we kunnen doen om dit te voorkomen ? Happy reading!

Laten we kijken hoe het komt dat we zo vaak over fouten heen lezen.

Een tesjtke zlaos dit ben je al vaker tegen gkeeomn. De lterets zjin aallaeml geod door eklaar gximet en toch kan je pecefrt brpgjieen wat er satat.

Maar hoe komt dit nu exact? Wel wanneer we woorden lezen, lezen we eigenlijk het woord in zijn geheel en niet letter per letter wat er dus voor zorgt dat we fouten niet altijd meteen spotten. Hiernaast is het ook zo dat als je zelf een langere tekst geschreven hebt, zoals bijvoorbeeld een blog, dan weet je eigenlijk wel wat er overal staat waardoor je te snel over de woorden heengaat. We zijn dus eigenlijk een beetje lui.

Gelukkig zijn er een aantal tips die je kan volgen om tot een zo correct mogelijke tekst te komen.

Printen

Het is misschien niet de meest ecologische optie, maar een tekst uitprinten doet vaak wonderen. Je ziet de tekst even in een ander licht en vaak vallen er jou zo toch zaken op die je hiervoor niet had gezien.

Luidop lezen

Als je een tekst in stilte leest, weten je hersenen nog wat je net geschreven hebt. Ze gaan er dus sneller over heen. Luidop lezen zorgt ervoor dat je meer moeite moet doen. Zo zal je bij een taalfout of een slecht opgebouwde zin blijven haperen. Een ideale truc dus om die laatste typo’s te spotten.

Laten rusten

Een van de meest voor de hand liggende tips voor een foutloze tekst, is je tekst even laten rusten. Als je kan, blijf je best zelfs een dag lang van je tekst af. De dag er na heb je namelijk een frisse blik en zal je automatisch zaken zien staan die je eerder over het hoofd zag.

Van achter naar voor lezen

Door je tekst omgekeerd te lezen, zal je leesritme achterwege blijven. Je wordt dus verplicht om de woorden echt te lezen en kan je zo dus beter focussen. Wat dus resulteert in een tekst met minder schrijffoutjes.

Een extra blik

Ook deze tip heb je waarschijnlijk al vaak zien passeren. Maar wees zeker niet te trots om je tekst te laten nalezen door een collega. Twee paar ogen zien zoveel meer dan één.

Het internet

De belangrijkste bron van het moment kunnen we natuurlijk niet over het hoofd zien. Twijfel je? Raadpleeg dan het internet. Een heel interessant hulpmiddel is de schrijfassistent van KU Leuven in samenwerking met de VRT. Deze tool helpt om je tekst te analyseren. Zo kan je de spelling zelf laten checken, maar kan de tool ook dubbele woorden herkennen.

Toen ik deze blog schreef was ik er van overtuigd dat de tekst vrij foutloos was. Tot ik alle tips toepaste en maar liefst drie foutjes spotte ? Ook collega Sarah haalde er zelfs nog twee foutjes uit. Spot jij ook nog iets? Laat het ons zeker weten!

PS.: De voorbeeldtekst met de gemixte letters telt niet mee ?