Heb ik je nu al kunnen overtuigen om TikTok een kans te geven? Bekijk dan snel deze handleiding TikTok voor beginners!

30+ ontdekt volop TikTok

Jaja, ik hoor het je al denken: “TikTok, dat is toch voor kinderen?!” Not anymore! Het is begonnen met de twintigers die tijdens deze bizzare coronacrisis ontdekt hebben hoe een fijn tijdverdrijf TikTok wel kan zijn. Vervolgens zijn degenen die nog thuis wonen hun ouders beginnen betrekken bij de filmpjes, en toen is het volgens mij ontploft. Het is namelijk ongelofelijk hoeveel Vlamingen je momenteel op TikTok ziet passeren, en dan vooral binnen de categorie 30 tot 50 jaar oud!

En ja, ik ben zelf ook helemaal om. Vorig jaar schreef 30+ Tech Blogger Dailybits een blog over zijn TikTok test. Ik had toen al een TikTok testaccount aangemaakt, maar vond er persoonlijk echt niets aan. De laatste weken zag ik op Instagram en Facebook verschillende leuke filmpjes voorbijkomen zoals onderstaand leuk filmpje van Julie Vermeire, samen met haar vader Jacques Vermeire. Dit prikkelde mijn nieuwsgierigheid, en voor ik het wist had ik een persoonlijke account, en betrapte ik mezelf er op dat ik meer naar TikTok grijp dan naar Instagram.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Samen thuis dus kon ik papa weer overtuigen om een TikTok dansje te maken ? ❤️ @oeijacques

Een bericht gedeeld door Julie Vermeire (@julievermeire) op

Succesformule: muziek + challenges + tijd

Wat maakt TikTok nu zo leuk? Eén van de hoofdingrediënten op TikTok is humor. De filmpjes zijn héél vaak parodieën op situaties uit de actualiteit of uit films. Het draait vaak om challenges waarbij men een bepaald dansje aanleert op een bekend deuntje, of men begint op een grappige manier te playbacken, of men gaat een bestaande humoristische sketch dubben, men probeert emoji uit te beelden en nog veel meer.

Laat humor nu net datgene zijn dat onze huidige situatie net iets draaglijker maakt. Bovendien mogen we toch amper buitenkomen. In theorie hebben we meer tijd nu, en daardoor is TikTok bijna een gezinsaangelegenheid geworden, en een alternatief voor het klassieke gezelschapsspel. En je hoeft ook niet per sé zelf te posten. Voorlopig is het bij mij ook alleen bij ‘kijken’ gebleven, al kriebelt het wel héél hard om samen met hubby een #fliptheswitch op te nemen. Hubby is trouwens ook al helemaal mee. Eerst keek hij mee op mijn smartphone, en nu vraagt hij ’s avonds al of we TikTok op tv streamen zodat hij mee kan kijken. Zijn favoriete parodiereeks is de Goodmorning my neighbours-scène uit de film Coming to America met Eddie Murphy, waarbij hij echt dubbelklapt van het lachen als hij anderen dit ziet naspelen. Ook hier is er wel een knipoog naar de coronacrisis te bespeuren.

Kel’s Choice: 5 favo TikTok challenges

Om het wat concreter te maken (of om je te inspireren) hierbij enkele van mijn favoriete TikTok challenges:

TikTok genie in a bottle challenge

  • #genieinabottle: je hoort het liedje Genie in a bottle van Christina Aguilera (dohuh), en ziet dan iemand optisch verdwijnen in een fles, een glas wijn, een Pringles-doos, de mond van hun partner, … je ziet echt vanalles  passeren!
  • #ditismijnstem: hierbij zie je iemand die zegt “Dit is mijn stem 1 week in bvb. Antwerpen. Dit is mijn stem 2 weken in…”, en zo gaat het van Algemeen Nederlands naar plat dialect.
  • #fliptheswitch: je ziet een koppel staan met op de achtergrond het liedje Nonstop van Drake uit 2018. Zodra de songtekst ‘Look, I just flipped the switch’ afspeelt doen ze het licht uit. Als het licht terug aanfloept hebben ze elkaars kleren aan. Je mag de switch dus zéér letterlijk nemen. 😉
  • #handemojichallenge: hierbij krijg je een reeks van emoji te zien die je dient na te doen met je handen. Zelf loop ik altijd vast op de Vulcaanse groet van Captain Spock
  • Quiz challenges: er zijn ook heel wat quizzen die je met één van je ouders of je partner kunt doen. Je zit naast elkaar, en kijkt beiden naar voren. Vervolgens legt een stem je allerlei vragen voor zoals: wie is de meest getalenteerde van jullie beiden, wie is het slordigst, enzovoort. Bedoeling is om bij elke vraag meteen met je hand naar jezelf of de persoon naast je te wijzen om de vraag te beantwoorden. Grappig en confronterend tegelijk!

Daarnaast vind ik de door de coronacrisis geïnspireerde filmpjes vaak ook wel grappig, zoals de #blijfinuwkot challenge.

Bekende Vlamingen op TikTok

Steenokkerzeelse grond is goed voor sociale media! Wij hebben er ons social media agency So Buzzy, maar het is ook de heimat van the Queen of TikTok: Stien Edlund (uit onze deelgemeente Melsbroek). Het viel mij op dat Stien een tijd geleden de dames van K3 geleerd heeft hoe ze TikToks kunnen maken, en ik denk dat er nog wel wat BV’s de kneepjes van het vak bij haar hebben geleerd. Alleen maar positief voor het entertainmentgehalte van TikTok.

Zelf heb ik al heel wat Bekende Vlamingen de revue zien passeren via hun eigen account, die van hun partner of die van hun kinderen. Zo kan je onder andere volgende BV’s tegenkomen: Kelly Pfaff, Sam Gooris, Sean Dhondt, Julie & Jacques Vermeire, Laura Tesoro, Niels Destadsbader, James Cooke, Walter De Donder (= burgemeester Samson & Gert), Koen Crucke, Marthe, Klaasje en Hanne van K3, Gunther Levi, Peter uit Down the road, … Fans kunnen hen voortaan dus fratsen zien uithalen op TikTok!

TikTok Sean Dhondt en Stien Edlund

Zelf een TikTok video opnemen

Begint het te kriebelen om zelf een TikTok video op te nemen? Check dan zeker onderstaand filmpje van Frankwatching dat je stap voor stap op weg zet.

Véél plezier op TikTok!