“De wat?”, horen we je al denken. Eigenlijk spreekt de 20%-regel voor zich. Van Facebook mag je niet meer dan 20% tekst op je afbeelding hebben staan. De regel bestaat al enkele jaren en viel de meeste mensen niet echt op. Toch zorgde hij voor heel wat frustratie bij verschillende adverteerders, maar vandaag de dag zijn er speculaties dat hij is afgeschaft.

 

ONTSTAAN

De 20%-regel bestaat al sinds 2012 en had best wel een grote impact op de Facebook advertising. Facebook zelf voerde de regel in, omdat ze er vanuit gingen dat mensen tekst in een afbeelding niet aangenaam vinden. Facebook scande je foto. Bestond de foto van je advertentie uit meer dan 20% tekst, werd hij afgekeurd en kwam hij niet online. Zo eenvoudig was het.

Sinds 2016 werd er een variant van de regel ingevoerd. Zo mocht je afbeelding meer dan 20% bevatten, maar had de hoeveelheid tekst wel een directe impact op de verspreiding van je post. Met als gevolg dat je campagneresultaten ook veel slechter waren. Het gaf je natuurlijk wel een iets grotere vrijheid, maar dwong je eigenlijk nog steeds om zo weinig mogelijk tekst te gebruiken.

Uitzonderingen op de regel waren er echter ook. Zo werden cartoons, boeken- en album covers, event- en filmposters, screenshots van spelletjes, infographics en wettelijke teksten niet nagekeken en benadeeld door het systeem.

 

AANWIJZINGEN VOOR VERANDERING

De eerste die met het nieuws naar voor kwam was Matt Navarra. Hij stuurde een tweet de wereld in waarin stond dat Facebook zelf vermeldde dat ze de regel zouden afschaffen. Verder had Matt enkele zaken opgemerkt die zijn vermoeden wel eens konden bevestigen.

Matt Navarra, Facebook, 20%-regel

Aanwijzingen:

  • Als social manager gebruikte je ongetwijfeld de ‘tekst overlay’-tool om te checken of je afbeelding niet te veel tekst bevatte. Nu blijkt die tool ineens verdwenen te zijn. Dit echter alleen nog maar in het buitenland. Maar we verwachten dat vroeger of later het bij ons ook zal verdwijnen.
  • Verder stonden de uitzonderingen zoals albumcovers en filmposters niet meer vermeld in de officiële documentatie van Facebook. Dit zou erop kunnen wijzen dat uitzondering de algemene regel wordt.
  • Als laatste kreeg je normaal ook een waarschuwing van Facebook als je een afbeelding met meer dan 20% tekst zou posten. Deze waarschuwing is ook verdwenen.

Afbeeldingtekstbeoordeling, 20%-regel

 

 

POSITIEVE VERANDERING?

We denken dat Facebook met deze regel ons onrechtstreeks een beetje wou helpen. Het is algemeen geweten dat je best niet teveel tekst op je advertentie gebruikt, maar iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke voorkeur. Het was ook een strenge regel. Zo ‘boycotten’ ze je campagne eigenlijk al voor je hem online kon zetten. ? Nu kunnen advertisers helemaal hun ding doen!

Wij bij So Buzzy zijn alvast enthousiast over het verdwijnen van de 20%-regel. Jij ook?