In tijden van corona gaat alles steeds meer online.  Zo gingen we van werken op kantoor naar telewerken, en van lessen in de klas naar online lessen. En dat allemaal vanuit ons eigen huis. En naast al die praktische zaken gaan ook steeds meer vrijetijdsbestedingen online door. Facebook speelt daar handig op in door een nieuwe feature te lanceren waardoor kleine bedrijven en non-profit organisaties tegen betaling online events kunnen organiseren, zonder dat Facebook daarvoor een fee aanrekent!

WAT IS EEN BETAALD ONLINE EVENEMENT OP FACEBOOK?

Met die functie kan je online events houden tegen betaling. Net zoals een gewoon event met een toegangsticket, maar dan online. Stel bijvoorbeeld dat jouw bedrijf kooklessen organiseert, dan kan zo’n online event een digitale kookles zijn. Een deelnemer betaalt een kleine prijs, zet zich op de gekozen datum voor zijn computer en volgt de kookles via een gesloten livestream.

Uiteraard kan je alle kanten uit met online evenementen.  Denk maar aan een quiz, training, webinar, optreden en nog veel meer. Je kan zelfs tot 3 maal toe op 1 avond een livestream event houden.

Hou er wel rekening mee dat Facebook Paid Online Events enkel aan kleine-/lokale bedrijven en non-profit organisaties worden aangeboden om hen een duwtje in de rug te geven. Via deze link kan je checken of jouw bedrijf of organisatie daarvoor in aanmerking komt.

 

UNIEKE WERKING

Het handige van deze nieuwe functie is dat alles via Facebook zelf gebeurd. Zo zorgen zij voor het hosten van je evenement, en de ticket sale. Facebook zet een betaallink op en neemt geen enkele marge of fee op je inkomsten (in tegenstelling tot andere online evenementen tools zoals Eventbrite).

Of dit altijd zo zal blijven is echter een raadsel. Zo ontvingen wij onderstaande melding.

Hier wordt vermeld dat het gratis zal blijven tot 2021. Daarna zouden de regels wel eens kunnen veranderen. Zo zou Facebook na die tijd toch een fee op je inkomsten kunnen vragen.

 

APPLE WILT OOK EEN DEEL VAN DE KOEK

Zoals net vermeld neemt Facebook tot nu toe niets van je inkomsten af. Maar dat is buiten Apple gerekend. Zij rekenen Facebook nog altijd hun App Store-taks van 30% aan. Facebook had eerder al gevraagd om dat niet te doen, maar Apple heeft geen medelijden met de kleine bedrijven.

De enige manier waarop Facebook de App Store-taks kan vermijden is door gebruik te maken van Facebook Pay. Dat is het betalingsplatform van Facebook zelf. Zo kunnen ze 100% van de inkomsten doorgeven aan de kleine bedrijven.

 

BEPERKINGEN

Maar zoals elk platform zijn er ook enkele beperkingen. Facebook is sowieso al zeer streng in wat ze toelaten op hun media kanaal. En dat is ook zo voor een livestream event. Zo moeten de bedrijven zich houden aan zowel de Partner Monetization Policies als de Content Monetization Policies. Daaronder vallen verschillende verboden onderwerpen. Zo mag je bijvoorbeeld geen statische of herhalende video’s, slideshows, tekst montages en geïntegreerde reclame tonen.

Verder zijn er ook bepaalde categorieën van content die je niet mag vertonen. Denk bijvoorbeeld maar aan politiek, onjuiste informatie, seksuele content, conflictsituaties en te expliciete content met hard taalgebruik. ⛔

 

WHAT’S NEXT

Of we deze nieuwe functie enkel voor professionele doeleinden zullen gebruiken of ook gaan  integreren in onze vrije tijd valt nog af te wachten. Facebook heeft alvast vermeld geïnteresseerd te zijn in betalende videochats in Messenger. Dat kan zorgen voor bijeenkomsten die iets persoonlijker en interactiever zijn. Zelf al eens uitproberen? Bekijk dan hier een handig stappenplan!