Misschien heb je weleens de term keyword kannibalisatie voorbij zien komen op een blog of in een artikel over SEO. Het is ook heel goed mogelijk dat je deze term voor het eerst ziet. Gek genoeg wordt de term minder genoemd dan dat het daadwerkelijke probleem zicht voordoet.
Keyword of zoekwoord kannibalisatie klinkt als een vrij dramatische term en dit is niet voor niets. Keyword kannibalisatie kan een zeer negatieve invloed hebben. Dit op de rangschikking van jouw website in zoekresultaten van Google en ook op de ervaring van jouw gebruikers. Het is dan ook meer dan de moeite waard om dit probleem verder onder de loep te nemen en je te richten op het voorkomen en oplossen van dit fenomeen. Denk je dat er geen kannibalisatie bij jou website is? Think again, want als SEO specialist zijnde kom ik dit bij vrijwel alle projecten waar ik aan werk tegen. Hoe vergevorderd de SEO kennis van de klant ook is.
De focus op een keyword verspreid over meerdere pagina’s: achilleshiel #1
Als gezegd is keyword kannibalisatie een veelvoorkomend probleem dat zeer snel kan ontstaan. In de meeste gevallen gebeurt dit onbedoeld en is het een gevolg van een keyword waarop wordt gefocust op verschillende pagina’s op dezelfde website. Dit klinkt niet geheel onlogisch, maar kan soms best lastig te voorkomen zijn.
Wanneer je bijvoorbeeld een schoenen of kledingzaak hebt en je op meerdere pagina’s focust op het woord sokken, dan kan dit tot keyword kannibalisatie leiden. Helemaal wanneer het woord terug te vinden is in titels en in de URL dan kan het effect het tegenovergestelde zijn. Het kopiëren van pagina’s wanneer je met de website bezig bent kan ook onbewust leiden tot keyword kannibalisatie. Het is dan ook een fabeltje dat meer gebruik van hetzelfde keyword op verschillende pagina’s automatisch leidt tot betere resultaten en conversies.
Keyword kannibalisme leidt tot interne concurrentie op dezelfde website
Het gevolg van keyword kannibalisatie is dat er interne concurrentie plaatsvindt. Dit omdat een keyword op een pagina concurreert met een keyword op een andere pagina van dezelfde website. Het probleem is namelijk dat deze pagina’s door Google afzonderlijk worden benaderd en niet als een geheel wordt gezien, zoals jij het bedoeld hebt. Het effect van externe links, als ook anchorteksten is een stuk minder, omdat je deze nu moet verspreiden over twee of meerdere pagina’s. Het is niet meer dan logisch dat wanneer al deze links en teksten naar één pagina zouden verwijzen dit uiteraard een beter effect heeft op de rangschikking.
Praktijk voorbeeld voor de zoekterm ‘sokken heren’ in Google.nl:
Zelfgemaakte screenshot Google.nl (06-02-2020)
Zalando staat hier op positie #8 en #9. Was deze kannibalisatie er niet geweest, had dit best wel eens een top vijf notering kunnen zijn. Keyword kannibalisatie kan dus letterlijk iedereen overkomen, ook een grote corporatie!
Het oplossen van keyword kannibalisme maakt de website gebruiksvriendelijker
Google wordt steeds beter in het herkennen van kwalitatief goede teksten en content. Wanneer meerdere pagina’s richten op hetzelfde keyword, kun je je afvragen wat je hiermee voor de gebruiker wilt bereiken? Moet de gebruiker heen en weer tussen de pagina’s? Wat is de ideale ‘journey’ van de potentiële klant of gebruiker? Zou de kwaliteit van de pagina beter zijn voor de klant wanneer je één pagina op een keyword focust in plaats van twee pagina’s?
Waarschijnlijk is het antwoord op deze laatste vraag ja. Het komt dan ook steeds vaker voor dat wanneer je je richt op wat het beste is voor de gebruiker qua kwaliteit en journey, dit ook het beste is voor de SEO performance. Door dit soort keyword kannibalisme tegen te gaan verbeter je dan ook niet alleen je rangschikkingen in Google, maar ook de gebruikers ervaring.
Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer je al een tijd een website beheert, maar nu pas voor het eerst in aanraking komt met het fenomeen keyword kannibalisme dan kan het zijn dat er nogal wat werk te doen is. Als je net begint met je website dan komt deze informatie op het juiste moment bij jou terecht. Je kan keyword kannibalisatie altijd verhelpen, maar zoals bij zoveel dingen geldt hier ook: voorkomen is beter dan genezen.
De beste manier om keyword kannibalisatie tegen te gaan, is om te kijken of je jouw belangrijkste keywords kan opsplitsen in diverse specifieke keywords. Die kunnen op hun plaats weer aan een specifieke pagina gelieerd kunnen worden.
Terugkomend op het eerdergenoemde voorbeeld, kun je in plaats van het woord sokken ook type sokken benoemen op verschillende pagina’s. Een voorbeeld hiervan kan zijn: herensokken, damessokken, kniekousen, enkelsokken enzovoorts. Wanneer je deze keywords verder specificeert, voorkom je onderlinge concurrentie tussen verschillende pagina’s. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je deze specifieke keywords ook doorrekent naar de titels op de betreffende pagina’s.
Tip: Nederlandstalige podcast met Rutger Steenbergen en Michiel Brand over specifiek het onderwerp zoekwoorden kannibalisatie:
Keyword kannibalisatie verhelpen en oplossen
Geen zorgen als je pas in een later stadium ontdekt dat keyword kannibalisatie weleens de oorzaak kan zijn van een mindere rangschikking. Er is er nog geen man overboord en zijn er voldoende mogelijkheden om dit op te lossen. Allereerst is het belangrijk om alle sub pagina’s goed te onderzoeken en deze aan een kritische beoordeling te onderwerpen. De belangrijkste vraag die je jezelf hierbij moet stellen is: beschikt elke pagina over waardevolle en unieke content?
Indien je pagina wel unieke content heeft is het mogelijk om door de keywords aan te passen naar specifieke varianten. Zo kan je de pagina met slechts kleine aanpassingen gewoon kan behouden. Wanneer je hulp nodig hebt bij het zoeken van specifieke keywords dan kun je altijd gebruik maken van een kosteloze en vrijblijvende tool zoals Ubersuggest (nu ook in Nederlands beschikbaar).
Kom erachter of je slachtoffer bent van keyword kannibalisatie door een externe SEO-audit
Zoals gezegd is keyword kannibalisatie niet onoverkomelijk en is het echt niet het einde van de wereld. Wel is het essentieel dat je het snel verhelpt indien je het vermoeden hebt dat dit met jouw website gebeurt. Keyword kannibalisatie is namelijk goed op te lossen en kan een behoorlijke negatieve invloed op de rangschikking. Uiteraard is het natuurlijk altijd het beste om voordat je begint met het maken van je website deze kennis tot je te nemen en hiermee keyword kannibalisatie te voorkomen.
Overigens hoeft dit fenomeen niet altijd negatief uit te pakken. Er zijn ook gevallen bekend, ik kom ze sporadisch tegen in de praktijk, waarbij een en dezelfde website, de gehele top 2 of top 3 van de Google zoekresultaten in beslag neemt. In dit geval spreken we niet van kannibalisatie maar juist dominantie of monopolie. In zo een geval: never change a winning team.
Praktijkvoorbeeld voor de zoekterm ‘Skinny jeans’ in Google.be:
Zelfgemaakte screenshot Google.be (01-11-2020)
Deze gastblog is geschreven door SEO specialist Romano Groenewoud.
Hij verzorgt (geheel locatie onafhankelijk als digitale nomade zijnde) SEO pakketten voor MKB Nederland onder de alias ‘SEO Geek’.