Wij doen regelmatig social media audits voor bedrijven en organisaties waarbij we hun social media inspanningen onder de loep nemen en evalueren. Tijdens zo een social media audit kijken we bewust ook naar de website. Wat krijg je bijvoorbeeld te zien als je de website van het bedrijf in kwestie deelt op sociale media? Heel vaak merken we dan dat de social media link preview op niets trekt, doordat er voor de webpagina geen deftige metatitel, metabeschrijving en bijhorende afbeelding werd ingesteld zoals bij het voorbeeld hieronder:

Dit is nefast, want kans bestaat dat als mensen dit zien ze besluiten om je link alsnog niet te delen omdat het er niet goed uitziet. Het komt er dus op neer om op zijn minst de basis SEO-tactieken toe te passen om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Mocht je hier meer over willen weten kan je altijd een Workshop SEO voor beginners bij ons reserveren.

Maar er komt meer bij kijken. Stel dat je de homepagina van je website of een blogpost update, en je deelt die daarna op sociale media dan kan het zijn dat op sociale media nog steeds de vorige titel, beschrijving en foto getoond worden.

Gelukkig bestaan er verschillende tools om dit op te lossen en je social media link previews up to date te houden. En ze werken bijna allemaal op dezelfde manier! Hieronder vertellen we je hoe je de link previews kunt updaten voor Facebook, LinkedIn en Twitter.

 

FACEBOOK DEBUGGER

Als je de Facebook Debugger opent, verschijnt dit scherm:

Het spreekt eigenlijk voor zich. In het veld plaats je de link van de webpagina die je wilt delen op Facebook, maar waarvan de preview niet meer klopt.  Daarna klik je op debug. Zie je nog steeds de oude preview? Probeer dan eens op “scrape again” te klikken, want zo forceer je Facebook namelijk om jouw webpagina opnieuw te scrapen en de nieuwe informatie op te halen.

Kijk zeker ook of er iets onder “Open Graph Warnings That Should Be Fixed” staat, dat mogelijks ook aangepast moet worden.

 

LINKEDIN POST INSPECTOR

Het principe van de Linkedin Post Inspector is ongeveer hetzelfde als die van de Facebook Debugger. Je voert in de zoekbalk de link van je artikel/webpagina in dat je wilt delen waarvan de metadata recent aangepast werd. Als je vervolgens op ‘Inspect’ klikt krijg je een voorbeeld hoe de media eruit zal zien op LinkedIn.

Onderaan krijg je ook metadata te zien die ze over je URL pagina hebben kunnen verzamelen. Zo geven ze de titel van het artikel, de auteur en de artikelfoto apart als jpg.

 

TWITTER CARD VALIDATOR

Als laatste hebben we nog de Twitter card validator. Hierbij kan je net zoals bij de vorige 2 tools de link preview van je artikel bekijken, maar dan op Twitter. Bij het openen van de Card Validator krijg je dit scherm te zien. Je voert de link van je artikel in de zoekbalk en klikt daarna op ‘Preview card’.

Bij deze preview krijg je niet zoveel te zien als bij de andere twee Debuggers. Zo zie je namelijk alleen het voorbeeldje van het artikel en geen extra informatie over het artikel zelf. Rechts onderaan krijg je wel te zien of alles ‘succesvol’ is. Als dit niet het geval is, weet je wat je moet oplossen!

 

Hopelijk helpt deze blogpost jou om je social media previews voortaan up-to-date te houden!