Meer en meer ondernemers merken dat het steeds moeilijker is om volgers te winnen. Dit is niet verwonderlijk, want al in 2018 kondigde Mark Zuckerberg aan dat Facebook voorrang geeft aan berichten van vrienden en familie ten opzichte van berichten van bedrijven. Komt daar nog eens bij dat we tijdens deze lockdown actiever dan ooit zijn op sociale media, en er dus ook véél méér berichten gepost worden door vrienden en familie (denk maar aan alle challenges) én door bedrijven die daarvoor niet actief waren op sociale media maar er nu plots het belang van inzien waardoor er dus voor bedrijven ook meer concurrentie is om in de newsfeed te geraken.

De laatste tijd zie ik op sociale media dan ook meer en meer berichten passeren waarin ondernemers en/of bloggers oproepen om elkaars Facebook en/of Instagram te volgen:

meer volgers op sociale media

Samen sterk zou je denken, maar niets is minder waar in dit geval. Dit soort praktijken is juist héél gevaarlijk want als deze personen bvb. je Facebook bedrijfspagina gaan volgen… MAAR daarna nooit in interactie gaan met je berichten dan gaat Facebook redeneren dat je veel volgers hebt, maar dat ze geen interesse hebben in wat je post. Zo ga je dus steeds minder personen bereiken waardoor je veel tijd steekt in berichten die géén kat ziet. Het is daarom belangrijk om niet te focussen op een groot aantal volgers maar wel op:

1) Relevante volgers
Geloof me, je hebt liever minder volgers maar wel de juiste volgers waarvoor de berichten die je schrijft relevant zijn zodat ze er op reageren. Stel bijvoorbeeld dat jij een webshop in handtassen hebt, en al je nonkels volgen je Facebook bedrijfspagina. Hoe groot is de kans dat ze op je Facebook-berichten gaan reageren? Misschien gaan ze dit in het begin doen om je een plezier te doen, maar gaan ze dit lang volhouden denk je?

En stel nu dat jij een advertentiecampagne wil doen om relevante volgers te bereiken… Eén van de beste tactieken is om dan te werken met copycats oftewel lookalikes van jouw volgers. Maar ja dan ga je dus allemaal mensen bereiken die qua interesses en demografie lijken op jouw nonkels, en is de kans groot dat je eindigt met volgers die opnieuw niet in interactie zullen gaan met jouw posts. Want die willen misschien wel eens een handtas kopen voor hun partner, maar ze willen niet continu berichten over handtassen in hun newsfeed krijgen. Gevolg: ze gaan niet reageren op jouw berichten, of erger nog deze als spam markeren waardoor Facebook je berichten aan steeds minder volgers zal tonen.

2) Interactie 
Ongeacht op welk social media kanaal je actief bent met je bedrijf interactie is de sleutel tot je succes. Waarom scoort Bol.com goed op sociale media? Omdat ze heel humoristische posts maken, die mensen zo geweldig vinden dat ze deze delen op hun eigen tijdslijn. Stel dat we op een simplistische manier naar social media algoritmes kijken dan komt het er op neer dat wanneer je een bericht post op je Facebook bedrijfspagina dit getoond zal worden aan een klein percentage van jouw volgers –> stel dat deze volgers je post massaal liken, er op reageren en deze delen op hun eigen pagina dan krijgt Facebook de indicatie dat deze ‘interessant’ is en zal je Facebook-post getoond worden aan een groter aandeel van je volgers, en doordat volgers je bericht delen ook aan vrienden van je volgers. Dat is dus wat je wil bekomen –> in plaats van véél volgers wil je véél interactie en liefst in de vorm van reacties op je berichten en shares op hun eigen tijdslijn. Een like is uiteraard ook goed, maar deze is het minste waard want dit is maar een klik op een duimpje. Een bericht delen of erop reageren toont meer engagement, en zal je dus meer bereik opleveren.

Uiteraard zijn er nog véél meer factoren die meespelen in de social media algoritmes, maar met deze stelregel kom je al een heel eind. Zo weet je ook meteen dat kwaliteit primeert boven kwantiteit. Beter een paar goede posts per maand die jouw publiek echt interesseren in plaats van jezelf verplichten om elke dag te posten. Wil je meer weten over social media algoritmes? Hieronder een samenvatting van wat er publiek geweten is over het Facebook algoritme, en check zeker ook dit artikel als je dit ook voor andere social media kanalen wilt ontleden.

 

De afgelopen dagen zag ik plots verschillende vrienden van mij een oproep doen naar andere ondernemers om hun website te delen, en de oproep te kopiëren. Ze posten dit met hun persoonlijk profiel, en het feit dat ik deze post al minstens 10x heb zien voorbijkomen wil wel zeggen dat hij visibiliteit krijgt. Een groot succes dus?

Facebook kettingpost

Maar toch ben ik tegen dit soort praktijken. Er zullen wel degelijk ondernemers zijn die de link naar hun website gaan plakken onder dit soort berichten. Maar hoeveel mensen gaan op al die links doorklikken? En is het aanbod voor hen relevant? Hier zou je nog kunnen denken “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Maar volgens mij is het veel sterker om op andere manieren samen te werken met andere ondernemers, in plaats van met kettingbriefachtige posts die ook heel wat mensen zullen irriteren, en waardoor sociale media na verloop van tijd nog strengere regels gaan toepassen naar bedrijven toe om dit soort van praktijken te voorkomen.

Waarom eens niet mét context een soort van adventsprincipe toepassen bijvoorbeeld? Zo heeft Dorien van webshop Luxedy ooit samengewerkt met andere webshops waarbij elke dag één webshop een actie aankondigde, en meedeelde bij welke webshop je de dag erna een actie kon vinden. De bedrijven die samenwerkten deelden ook allemaal een soortgelijke doelgroep qua klanten waardoor ze elkaar echt versterkten op een relevante manier. My 2 cents: we hebben allemaal een netwerk, en dat moeten we uitspelen, maar doe het op een inspirerende manier en je zal er veel meer mee bereiken!