We willen allemaal graag onze (potentiële) klanten snel en eenvoudig bereiken. En die klanten willen allemaal graag producten snel en eenvoudig kopen. Instagram Shopping is volgens ons dé manier om aan deze wensen te voldoen. In deze blog zetten we de voordelen van Instagram Shopping op een rijtje en helpen we je op weg om zelf te verkopen via Instagram.

Waarom inzetten op Instagram Shopping?

We ervaren een enorme stijging in e-commerce omdat mensen meer dan ooit online aankopen doen. Daardoor is ook social commerce, een vorm van e-commerce waarbij het volledige aankoopproces zich afspeelt binnen een social media platform, in een stroomversnelling terechtgekomen.

Instagram blijft groeien als één van de meest populaire socialemediaplatformen van alle leeftijden, locaties en merken. Het heeft een enorm gebruikersbestand en het heeft hogere betrokkenheidspercentages per post dan andere sociale platformen. Vooral bij jongeren blijft Instagram het populairst. Check daarvoor zeker de resultaten van de SMI-Barometer.

Instagram is dan ook hét platform bij uitstek voor social commerce. Verkopen via Instagram is interessant omdat gebruikers op de plek waar zij je product leren kennen ook meteen tot een aankoop kunnen overgaan. Op het moment dat er interesse voor je product ontstaat, kan je deze dus meteen benutten. Dankzij Instagram Shopping kan je jouw producten echt in de kijker zetten om potentiële klanten te inspireren. Het grote voordeel van Instagram Shopping is de positieve gebruikerservaring. Gebruikers kunnen in slechts enkele klikken, zonder de app te verlaten, aankopen doen op een eenvoudige en snelle manier.

Shopping tags Instagram

Momenteel kunnen we in België nog niet spreken over social commerce pur sang omdat het aankoopproces zich niet volledig afspeelt binnen de Instagram app. Shoppers worden nog naar de webshop geleid om daar hun aankoop te voltooien. In de Verenigde Staten kunnen personen wel rechtstreeks aankopen voltooien binnen Instagram via Facebook Pay. Dat zit er zeker ook aan te komen in België!

Vereisten om te starten

Vooraleer je kan verkopen op Instagram, moet je een paar zaken in orde brengen.

1️⃣ Schakel over naar een professioneel account

Professioneel account Instagram

2️⃣ Koppel je account aan je Facebookpagina

Koppeling Facebook Instagram

3️⃣ Upload een productcatalogus via Facebook Catalogus Manager

Catalogus Manager Facebook

4️⃣ Dien je account in ter beoordeling

5️⃣ Schakel shopping-functies in

Instagram Shopping instellen

Ready … Set … Go!

Shoppingtags in Instagram Feed en Stories

Je kan shoppingtags gebruiken om producten uit te lichten in je foto’s en video’s in het overzicht en in Stories. Per post mag je maximaal vijf producten taggen. In een bericht met meerdere afbeeldingen zijn dat er maximaal twintig.

Producten taggen Instagram

Dankzij de shoppingtags kunnen gebruikers heel snel en gemakkelijk jouw producten bekijken en kopen. Door erop te klikken, gaan de gebruikers rechtstreeks naar een productpagina binnen Instagram. Van daaruit kunnen ze direct doorklikken naar je webwinkel om af te rekenen. Het scrollen door Instagram en het afrekenen van een product lopen dus naadloos in elkaar over waardoor de route naar de aankoop kort en intuïtief is.

Van zodra je negen berichten met shoppingtags hebt geplaatst, krijg je een tabje op je profiel genaamd ‘Winkel’. Daar vind je een overzicht van alle producten die zijn getagd in jouw posts.

Instagram Shop

Instagram Reels & TV

Het is sinds kort ook mogelijk om jouw producten toe te voegen aan een Instagram Reel. Dankzij producttags in Reels kan je volgers stimuleren om je producten te ontdekken met vermakelijke en korte content. Een andere manier om leuke en langere video’s te plaatsen is via IGTV. Hiermee kan je ook een video maken om jouw producten te promoten.

Instagram Reels en TV

See it, love it, shop it

Online aankopen zijn niet meer weg te denken omdat ze snel en eenvoudig zijn. De customer journey, de zogenaamde reis die de klant aflegt tot een aankoop, is best kort met zo weinig mogelijk hindernissen. Dankzij Instagram wordt het nog gemakkelijker om online te shoppen. Klanten moeten minder doorklikken en minder opzoeken, wat zorgt voor een positieve klantbeleving én minder frictie. Hierdoor zal de kans tot aankoop groter zijn.

see it, love it, shop it

Zie jij het nu ook al helemaal zitten om jouw producten te verkopen op Instagram? Deel je ervaringen met ons!