Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord: BeReal, de nieuwste internethype en tegenhanger van Instagram. Nochtans, de app bestaat al sinds december 2019, maar is nu pas aan zijn opmars bezig. Ondertussen staat de teller op 7,41 miljoen installaties, waarvan vooral veel Gen Z gebruikers.

BeWhatte?

BeReal is een social media app die hun gebruikers aanspoort zo authentiek mogelijk te zijn. Elke dag krijgen alle gebruikers op hetzelfde random moment de melding ⚠️ Time to BeReal. ⚠️om een foto te plaatsen van waar ze op dat moment mee bezig zijn. Het is de bedoeling dat je zowel een foto neemt met je front en back camera, zodat mensen je activiteit en jou zien.

Omdat je maar 2 minuten krijgt van de app om de foto online te plaatsen, is het niet mogelijk om filters of bewerkingen uit te voeren. Op die manier geeft BeReal hun gebruikers een ongefilterde kijk op het leven. Als je toch niet meteen kan posten, kan je dit achteraf nog doen, maar ook dan krijg je van de app maar 2 minuten. Belangrijk om te weten: Als je pas later post of je neemt je selfie opnieuw, kunnen je vrienden dat zien en post je eigenlijk een ‘BeFake.

Je kan de BeReals van je vrienden niet zien tot je zelf een foto gemaakt hebt. Hierdoor kunnen gebruikers niet op de loer liggen, maar moet iedereen actief deelnemen. Urenlang scrollen zonder zelf iets te posten kan dus niet meer, zelfs niet op de discovery pagina.

Hoe werkt het?

Wanneer je de app installeert vanuit de PlayStore of AppStore, moet je je registreren. Je geeft dan je naam in en kiest een gebruiksernaam. Daarna moet je direct een foto toevoegen waarvoor je maar 2 minuten krijgt. Daarna kan je aan je foto een beschrijving toevoegen en delen.

Je kan dan zelf kiezen om je profiel verder aan te vullen met een profielfoto, beschrijving en locatie. Ook leuk, je kan heel makkelijk je oude posts terug zien in je eigen profiel. Deze zijn enkel zichtbaar voor jou, zelfs je vrienden kunnen dit niet zien.

Vrienden zelf kan je heel makkelijk toevoegen via hun gebruikersnaam of je kan je eigen link met hen delen zodat zij je meteen kunnen toevoegen aan hun vriendenlijst. Een derde optie is om hen toe te voegen via je contactenlijst, maar dan moet je BeReal wel toegang geven tot je contactenlijst. Als je eenmaal wat vrienden hebt, krijg je ook suggesties van mensen die je eventueel zou kennen.

Als laatste kan je ook reageren op de BeReals van je vrienden. Je kan dit doen door middel van emojis. Maar niet zomaar emoji’s, nee, je moet de emoji’s zelf nadoen in een foto en daarmee reageren. Begin al maar te oefenen dus op een duim, een lachend gezichtje, een verbaasd gezichtje of een hartje ♥. ‘Wat?’, hoor ik jullie al denken? Ja, echt waar! Je kan in BeReal met 6 emoji’s reageren: een duim ?, een lachend gezichtje ?, een verbaasd gezichtje ?, een hartje emoji ♥ of een lachende emoji ?. De laatste: ⚡, mag je helemaal zelf kiezen. Maar je moet deze emoji’s dus wel zelf nadoen.

Reacties BeReal

Wat maakt BeReal zo aantrekkelijk?

Tot op heden kunnen influencers en merken niet adverteren op deze app. Het mag zelfs niet volgens de voorwaarden. Je ziet dus echt enkel jouw vrienden in je ‘My Friends’-feed of andere authentieke gebruikers in de ‘Discovery’-feed.

Natuurlijk is het ook relatief nieuw en wil iedereen de app testen, maar toch lijkt het een wereldwijde hit te zijn door de echtheid van de app.

Collega Emily gebruikt de app nu 4 maanden

Ik gebruik de app nu 4 maanden en ondanks mijn eerst wat terughoudendere kijk op de app, ben ik nu wel fan. Op de meest random (en soms ongepaste (wc-emoji)) momenten krijg ik een melding dat ik een foto online moet zetten. Ik moet wel eerlijk toegeven, ik ben 75% van de tijd niet op tijd omdat ik in meeting zit of mijn gsm niet bij de hand heb. Maar eerlijk? Het is fijn om eens wat ongefilterde content te zien in mijn feed. Geen zwembad of restaurant foto’s die 20 keer opnieuw getrokken zijn en waar een filter over staat, maar wel werkende mensen, studerende studenten of gewoon foto’s van vrienden die boodschappen doen. I REALly like it!

Enkele van mijn authentieke foto’s om je een idee te geven van het doel:

BeReal voorbeelden