10 oktober was TikTok-day, want TikTok België en Frankrijk organiseerden het evenement ‘TikTok Creative Roadshow Belgium’. Verschillende sprekers waren van de partij om hun ervaringen te delen en tips en insights te geven over het platform. We vatten ze graag voor je samen in deze blog. ?
First up: Arnaud Cabanis
Arnaud Cabanis, de managing director van TikTok België en Frankrijk gaf ons een korte introductie. Enkele interessante take-aways:
- TikTok ziet Instagram niet als directe concurrent, maar wel als een platform dat ze in de gaten moeten houden
- Ze plaatsen zichzelf als platform eerder tussen Spotify en Netflix in. Voor advertising zien ze YouTube als grootste concurrent.
- TikTok ziet zichzelf niet als entertainment-app, maar eerder als cultuur-app waar iedereen welkom is om zijn eigen ding te doen en delen
- Maandelijks heeft TikTok meer dan 1 biljoen wereldwijde gebruikers
Daarnaast gaf Arnaud ons nog 8 gouden regels mee voor TikTok creatives:
- Timing
Zorg dat mensen het volledige filmpje (willen) uitkijken. Ga hiervoor soms voor een korter filmpje i.p.v. een lang filmpje. Hoe langer mensen kijken, hoe beter je filmpje zal werken in het algoritme.
- Verhaal
Zorg dat je een duidelijk verhaal vertelt, waarin de gebruikers centraal staan. Geef de voordelen mee voor de gebruiker, in plaats van enkel de kwaliteiten van je product of dienst in de kijker te zetten.
- Stimuleer de zintuigen
Grijp onmiddellijk de aandacht van je kijkers/volgers door gebruik te maken van de vele features die TikTok aanbiedt (stickers, antwoorden op een comment,…).
- Geluid
Start met een geluid. Dit kan een lied, voiceover of tekst to voice zijn.
- Tekst
Gebruik tekst in je video om sleutelwoorden/-boodschappen aan je kijkers mee te geven. Zorg ook dat de ondertitels aan staan om slechthorenden een betere ervaring te geven.
- Ruimte
Vul het volledige scherm, maar hou rekening met de user interface.
- Wees authentiek
Gebruik niet teveel toeters en bellen, maar keep it simple. Zo kom je authentiek over op de ForYou-pagina van andere gebruikers.
- Interactie
Gebruik niet teveel toeters en bellen, maar zorg wel dat je op een manier (stickers, antwoorden,…) de interactie met je kijkers/volgers aangaat.
C-Lab sessie door Jérémie Amram
Jérémie toont ons de verschillende adverteermogelijkheden en geeft ons enkele best practices mee.
Topview advertenties
Wanneer je bij het adverteren voor deze optie kiest, zien TikTok gebruikers jouw advertentie meteen op hun ForYou-pagina wanneer ze de app openen. Zorg er daarom voor dat deze elementen zeker in je TikTok-advertentie zitten:
- Veel energie in de video én audio
- Hou het kort (9-12 seconden) en visueel aantrekkelijk
- Mensen zien graag mensen, dus kies bij deze advertentie voor een influencer of een medewerker die prominent in beeld komt
- Maak niet gewoon een video, maar gebruik effecten om de TikTok feeling hoog te houden.
- Neem deel aan de conversaties en trends op het platform
- Eindig met een call to action
In feed advertenties
Deze advertenties komen op willekeurige momenten terecht in de ForYou-pagina feed van een gebruiker. Enkele tips:
- Creëer een boeiend verhaal zodat de kijker wil blijven hangen
- Maak je TikTok in de app om een echt TikTok gevoel te creëren bij de kijker
- Je merk of product moet een aanvulling zijn aan de TikTok
Branded Hashtag Challenge
Wanneer je een hashtag gebruikt die aan jouw merk kan worden gekoppeld (bv.: #PlayWithPringles), ben je makkelijker vindbaar op de app. Dit is ook een hele goede manier om je video of hashtag bij zoveel mogelijk gebruikers op de ForYou-pagina te krijgen. Hou bij deze video’s rekening met het volgende:
- Werk rond je gebruikers, niet rond je merk
- Maak je video en challenge heel toegankelijk. Een moeilijk dansje leren willen de meeste mensen niet doen, maar een makkelijk danspasje kan wel aanslaan.
- Entertainen i.p.v. informeren. Je merk of product is eerder ondersteunend.
- Zorg dat je op één of andere manier je stempel achterlaat. Bv.: Je naam in de hashtag verwerken, je merknaam in de muziek laten komen, je logo in de challenge gebruiken,…
- Wees creatief en stimuleer dit bij je volgers. Wees hierin ook flexibel en omarm verandering.
Creators Chat met Aaron De Groeve en Maliciadorable
Tot slot werden Aaron De Groeve en Maliciadorable op de zetels vooraan uitgenodigd om te spreken over het leven als influencer. Hoe gaan zij om met samenwerkingen, haters en vanwaar halen zij hun inspiratie?
Ze starten met enkele tips te geven over video’s plaatsen op TikTok en samenwerkingen met bedrijven:
- De eerste 3 seconden van je video zijn de allerbelangrijkste. Je kan dus best meteen een actie, vraag, lied of andere aandachtstrekker gebruiken om volgers aan te spreken en te betrekken. Je kiest ook best telkens voor eenzelfde zin of muziekje, om zo herkenning te genereren.
- Korte video’s werken vaak het beste, tenzij je voor lange tijd je kijkers kan vasthouden.
- Voor advertenties werken video’s van 30 seconden, of maximum 1 minuut, het best.
- Engagement is key! Zorg dat de interactie met je volgers élke keer op punt staat.
- Zorg dat je (organische of betalende) content altijd bij je merk en de influencer past.
- Was een video of campagne niet zo succesvol als verwacht? Herbekijk dit en probeer het opnieuw, ook met dezelfde influencer.
- Langetermijnsamenwerkingen werken vaak beter dan een one-shot advertentie.
- Blijf als merk in de samenwerking met een influencer transparant.
- Herinner hen aan de influencer regels die gelden in België, zodat er achteraf geen waarschuwingen of boetes komen.
- Bepaal duidelijk wie de eigenaar is van de inhoud
- Hou je aan de reclamerichtlijnen
- Geef krediet aan de influencer
- Onderhandel een exclusiviteitsclausule
- Zorg dat je de juiste muziekrechten hebt
Daarna kon het publiek enkele vragen stellen. Hieronder vind je er een aantal met bijhorend antwoord:
Wat vinden jullie als influencer het belangrijkste aan een samenwerking?
Geef ons creatieve vrijheid. Guidelines of do’s en don’ts zijn welkom, maar zoek vooral samen met de influencer naar een leuk script. Forceer ons niet om iets te doen dat we niet willen. De kwaliteit zal niet goed zijn en de kans voor een samenwerking in de toekomst wordt miniem. Als we zelf het filmpje moeten delen op ons kanaal, zorg dat de inhoud en het beeld ook binnen onze feed past. Je mag ons ook altijd (extra) vragen stellen. Wil je toch een extra post of iets opnieuw shooten? Vraag het dan! Wij willen ook een goed resultaat.
Wat is voor jullie een succesvolle samenwerking?
Wanneer de content heel natuurlijk overkomt én wanneer het merk ook tevreden is over het eindresultaat.
Waar vinden jullie inspiratie?
Voornamelijk in ons dagelijks leven of via andere influencers. Vaak vragen we ook inspiratie aan onze volgers. (bv.: Welk product moet ik hierna testen?) Zo kan je ook content creëren waarvan je weet dat je volgers het interessant vinden.
Hoe betrek je je volgers en zorg je ervoor dat ze betrokken blijven bij je content?
We gebruiken vaak comments van vorige video’s in onze nieuwe video, zodat we tonen dat we graag interactie hebben met onze volgers. Je geeft je volgers ook het gevoel dat ze vragen mogen stellen en deze ook echt beantwoord zullen worden. We stellen zelf ook vaak vragen in onze video’s en proberen ook serie video’s (= verschillende afleveringen rond 1 thema) te maken.
Welke verschillen zien jullie tussen Instagram en TikTok?
TikTok is beter voor je creativiteit en nodigt meer uit om jezelf te zijn. Op Instagram is alles het ‘picture perfect’ plaatje, terwijl je op TikTok een filmpje kan plaatsen waarin je net uit je bed komt, en je volgers dit geweldig vinden. Door de opkomst van Reels merken we wel dat we Instagram zeker niet uit het oog mogen verliezen.
Hoe reageren jullie op haatcomments bij samenwerkingen (bv.: Weer een advertentie ?)
Het meeste van de tijd negeren we dit, gezien we deze mensen geen macht willen geven. Heel af en toe durven we wel eens te antwoorden, maar proberen dit wel tot een minimum te beperken en heel professioneel te houden (bv.: Je hebt recht op die mening). We merken wel dat wanneer we transparant zijn en blijven met onze volgers, zij vaak geen probleem maken van een samenwerking.