Begin december deden we een vreugdedansje bij So Buzzy. Niet alleen omdat Sinterklaas heel wat lekkers én nuttigs had achtergelaten, maar vooral omdat Facebook een aantal nieuwe Charity functionaliteiten in verband met Facebook Donaties gelanceerd heeft, en we die na heel wat administratieve rompslomp geactiveerd gekregen hebben voor SOS Kinderdorpen België. Het gaat om twee verschillende aspecten: ten eerste kunnen mensen direct via Facebook een eenmalige donatie doen, en daarnaast is het voor goede zielen mogelijk om via een Facebookpagina zelf een fundraisingactie op te zetten. Laat ons er eens doorgaan!

1. Donatie binnen Facebook

Een pagina kan een Call To Action-button activeren en daarbij kan je kiezen voor de optie ‘doneren’. Dat is op zich niet nieuw, maar wat wel nieuw is, is dat die donatie kan gebeuren binnen Facebook zelf. Voorheen leidde de knop enkel door naar een website, waarbij idealiter een pagina verscheen waar een donatie voltooid kon worden.

CTA button donate

Als iemand op ‘doneren’ klikt, krijgt hij een pop-up te zien:

Facebook donations

Daarbij kan de donateur een bedrag kiezen en de kaartgegevens invullen. Aangezien het een charity functie is, houdt Facebook er rekening mee dat je als bedrijf een donatiebewijs moet kunnen meegeven vermits een gift vanaf een bepaald bedrag per jaar fiscaal aftrekbaar is:

Facebook donate now

Wanneer de donateur klikt op ‘voeg adres toe’, krijgt hij een tweede pop-up te zien:

donate facebook

Als deze gegevens zijn ingevuld, verschijnt het volgende en is de donatie afgrond:

donatie via facebook

De donateur kan ervoor kiezen om zijn donatie te delen en kan daarnaast het vakje onder ‘Share’ aanvinken waarmee je het recht hebt om de gegevens toe te voegen aan de mailinglijst. Vervolgens krijgt de donateur nog een samenvatting van de donatie en ziet hij ook de optie om dat af te drukken.

Als paginabeheerder heb je uiteraard ook zicht op de Facebook donaties. Dat kan via Intellingen > Donaties. Daar krijg je ook een optie om een rapport van de donaties te downloaden:

rapport donaties

Wil jij Facebook Donations instellen voor een NGO? Dat kan via deze website. Hou er wel rekening mee dat dit proces even duurt vermits Facebook er uiteraard zeker van wilt zijn dat het echt om een goed doel gaat.

2. Facebook Fundraiser door fans of volgers

Een tweede, nieuwe mogelijkheid dankzij Facebook Donaties is het feit dat fans of volgers inzamelacties kunnen opzetten. Wanneer je dat activeert, verschijnt er een extra tab in de linkernavigatie:

inzamelacties facebook

Als iemand een inzamelactie wil opstarten, krijgt hij een pop-up die hem of haar bij de hand neemt :

inzamelactie social media

Inzamelactie via facebook

Wanneer er verschillende inzamelacties zijn opgezet, ziet dat er op je Facebookpagina zo uit:

Inzamelacties via facebook

 

Wij zijn alvast heel blij met deze twee nieuwigheden voor Facebook Donaties en de eerste ervaringen zijn positief. Heb je zelf ook gebruik gemaakt van de nieuwe functies of ben je dat van plan? Laat het ons weten!