Je kent het wel: je hebt geen goede foto’s meer voor content op sociale media en je vindt op het internet een kwaliteitsvolle afbeelding die je wil gebruiken. Maar mag dit wel? Zijn de foto’s die je vindt op het internet gratis of moet je ervoor betalen? Waar vind je gratis foto’s? En hoe weet je welke afbeeldingen je mag gebruiken van het internet?

Dit zijn ongetwijfeld vragen die al door je hoofd gespookt hebben. Het is namelijk niet zo simpel om te weten welke foto’s je wel en niet mag hergebruiken. Stel je maar eens voor dat je een foto hergebruikt en je een paar weken later een boete voorgeschoteld krijgt, omdat deze foto niet rechtenvrij was. In deze blog nemen we je dan ook graag mee doorheen de gevaren van ‘rechtenvrije’ foto’s en kom je te weten waarop je moet letten bij het kiezen van afbeeldingen op het internet.

Google Afbeeldingen: welke mag ik gebruiken?

Beginnen doen we met de gemakkelijkste manier om afbeeldingen te zoeken, namelijk via Google zelf. Je wilt bijvoorbeeld een post plaatsen over de verschillende socialemediaplatformen en je geeft op Google Afbeeldingen ‘social media’ in. Je ziet meteen duizenden en duizenden afbeeldingen verschijnen, maar welke mag je nu hergebruiken?

Google - social media zoekterm

Wel, als je aan de rechterkant klikt op ‘Tools’ en dan op ‘Gebruiksrechten’ zie je een menu verschijnen met drie opties: ‘Alle’, ‘Creative Commons-licenties’ en ‘Commerciële en andere licenties’.

Soms denkt men dat wanneer je ‘Creative Commons-licenties’ of ‘Commerciële en andere licenties’ aanduidt, dat je die afbeeldingen dan gratis mag hergebruiken. Maar dat is niet waar! Je moet bij deze afbeeldingen nog steeds zelf gaan checken of de afbeelding rechtenvrij is en je deze dus mag gebruiken. Dit doe je door te klikken op een afbeelding en dan nog eens door te klikken op de website. Je vindt dan bij de afbeelding op die website terug of je deze mag gebruiken en welke voorwaarden hier aan verbonden zijn.

Google - gebruiksrechten

Wat betekent ‘Creative Commons’?

Dit zijn afbeeldingen die je meestal gratis mag hergebruiken, mits het toevoegen van een naamsvermelding van de maker. Daarnaast kan het zijn dat er bepaalde beperkingen zijn waaraan je je moet houden bij het gebruiken van een specifieke afbeelding. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je de afbeelding in geen enkel geval mag wijzigen of bewerken of dat je de afbeelding niet mag gebruiken voor commerciële doeleinden.

Als je ‘Creative Commons’ zou selecteren en je klikt door op een afbeelding die je wilt hergebruiken, dan krijg je de voorwaarden te zien voor die afbeelding. Op Pixabay krijg je bijvoorbeeld naast een foto te zien dat de foto vrij is voor commercieel gebruik en dat geen enkele attributie noodzakelijk is. Deze foto mag je dan hergebruiken zonder naamsvermelding van de auteur. Het is dus van enorm belang om dit altijd te checken bij elke foto die je wil gebruiken van het internet.

Pixabay - licentie geen attributie

Wat betekent ‘Commerciële en andere licenties’?

Dit zijn afbeeldingen die afkomstig kunnen zijn van gratis websites of commerciële websites waarvoor een betaling nodig is. Het zijn dus niet-Creative Commons afbeeldingen. Je selecteert deze optie dus als je content wil maken voor commerciële doeleinden. Bekijk hier ook steeds de voorwaarden.

Ik zoek gratis foto’s. Zijn er websites waar ik die kan vinden?

Jazeker! Er zijn heel wat websites waar je gratis foto’s kan vinden, maar ook hier is het belangrijk om steeds naar de licentie te kijken. Sommige afbeeldingen lijken namelijk gratis, maar vereisen wel een naamsvermelding. Doe je dit niet? Dan is de kans reëel dat je een boete of andere sanctie krijgt. Hieronder lijsten we even onze favoriete non-copyright (rechtenvrije) websites op om afbeeldingen te vinden.

1. Pexels

Pexels is een ideale website om stockfoto’s- én video’s te vinden in hoge resolutie. Je vindt er beeldmateriaal dat aangeleverd is door kunstenaars of toegevoegd is vanaf andere sites. Het beeldmateriaal dat je op Pexels vindt, wordt aangeboden volgens Creative Commons Zero (CC0). Dit wil zeggen dat je deze foto’s en video’s vrij mag gebruiken zonder dat hiervoor een attributie nodig is. Wees wel selectief en check zeker de licentiegegevens om 100% zeker te zijn dat de afbeelding of video gratis is.

Pexels - homepagina

2. Pixabay

Ook op Pixabay vind je enorm veel kwaliteitsvolle afbeeldingen terug die je gratis mag gebruiken. Bij Pixabay gebruiken ze licentiegegevens die overeenkomen met de Creative Commons Zero, wat dus wil zeggen dat er normaal gezien geen attributie vereist is.

Pixabay - homepagina

3. Unsplash

Unsplash is een beeldenbank waar freelance kunstenaars in contact kunnen komen met klanten. Deze kunstenaars hebben een eigen portfolio op de Unsplash-website, wat het voor jou gemakkelijk maakt om een portfolio te bekijken. Het leuke aan deze website is dat de afbeeldingen volledig gratis zijn. Ook zij maken gebruik van licentiegegevens die overeenkomen met de Creative Commons Zero, maar je mag afbeeldingen niet samenvoegen.

Unsplash - homepagina

4. PikWizard

PikWizard is een iets kleinere website, maar wel een hele kwaliteitsvolle. Je vindt hier vooral foto’s terug van de medewerkers van Wavebreak Media, een organisatie die actief is in het maken van stockvideo’s en fotografie. De afbeeldingen zijn eveneens gratis te verkrijgen, maar je moet wel opletten als je afbeeldingen wilt gebruiken voor commerciële doeleinden. Bekijk dus zeker de licentiegegevens van de afbeeldingen.

PikWizard - homepagina

5. Canva

Canva ken je misschien als tool om je social media content mee te designen, maar wist je dat ze ook gratis foto’s aanbieden? Als je je op de homepagina van Canva bevindt, klik je bovenaan op ontdekken en dan op gratis foto’s. Er staan hele leuke afbeeldingen tussen die je kan gebruiken! Opgelet: je moet hier wel eerst een gratis account voor aanmaken. Je kan ook voor Canva betalen en dan is het aanbod nog groter, maar daar komen we later in deze blog op terug!

Canva - homepagina

Betalende websites zijn niet noodzakelijk duur!

Betalen voor een afbeelding hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn afbeeldingen die je voor 50 cent kan aankopen en die je kan hergebruiken om social media content mee te maken. Deze afbeeldingen zijn vaak kwaliteitsvoller dan de gratis afbeeldingen die je kan vinden op de websites die we hierboven vermeld hebben. Het addertje onder het gras is wel dat hier vaak een abonnement aan vasthangt, maar het is zeker de moeite om hier eens naar te kijken. Hieronder onze favoriete betalende websites:

1. StockPhotoSecrets

Heb je een klein of middelgroot bedrijf en kan je niet veel geld uitgeven aan afbeeldingen? Dan is StockPhotoSecrets het juiste adres. Ze hebben miljoenen kwalitatieve foto’s waaruit je kan kiezen om je social media te pimpen. Voor 25 downloads betaal je slechts 30 euro per maand en voor 500 downloads 97 euro per maand. Deze website is zeker de moeite om eens te bekijken.

StockPhotoSecrets - homepagina

2. Shutterstock

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Shutterstock is namelijk een van de eerste fotowebsites ter wereld die beeldabonnementen heeft ingevoerd. Ze hebben meer dan 380 miljoen (!) afbeeldingen, dus de kans dat je de juiste afbeelding niet vindt, is klein. De prijzen bij Shutterstock variëren wel enorm. Een abonnement met 10 afbeeldingen kost bijvoorbeeld 29 of 49 euro per maand. Voor 350 afbeeldingen ligt dit dan weer tussen de 129 en 159 euro per maand. Je betaalt dus een pak meer dan bij StockPhotoSecrets maar de database is ook heel wat groter.

Shutterstock - homepagina

3. Adobe Stock

Naast Shutterstock is Adobe Stock ook een van de grootste beeldbanken in de wereld. Ze bieden meer dan 270 miljoen afbeeldingen aan die je betalend kan downloaden. Ook zij werken met een abonnementsfunctie, waarbij je voor 30 euro per maand 10 afbeeldingen kan downloaden. Wil je 750 afbeeldingen downloaden per maand? Dan betaal je 160 euro, wat neerkomt op ongeveer 21 cent per afbeelding.

Adobe Stock - homepagina

4. iStock

iStock is onderdeel van Getty Images en biedt heel kwaliteitsvolle afbeeldingen aan. Ook zij werken met een abonnementsfunctie, waarbij je voor 30 euro per maand 10 afbeeldingen kan downloaden en voor 133 euro per maand 750 afbeeldingen. Ze bieden daarnaast nog andere functies aan waarbij je ook premium foto’s en video’s kan downloaden, maar dan betaal je wel een pak extra.

iStock - homepagina

5. Canva

Naast de gratis versie van Canva, kan je ook kiezen voor de betalende versie. Je kan voor 110 euro per jaar voor maximaal vijf personen gebruikmaken van de betalende versie. Je krijgt dan toegang tot meer dan 100 miljoen stockbeelden, -video’s, -audio en tal van grafische elementen. Verder is de betalende versie van Canva enorm interessant omdat je dan ook de premium sjablonen en designs kan gebruiken, achtergronden eenvoudig kan verwijderen, je social media content kan inplannen, enzovoort.

Canva - foto's ontdekken paid

Conclusie: wat hebben we vandaag geleerd?

Zo, dit was heel wat informatie om te onthouden, dus geven we je hieronder nog even een beknopt overzicht van de belangrijkste dingen die je moet onthouden:

  1. Er zijn heel wat gratis afbeeldingen te vinden op Google en via beeldbanken, maar check altijd grondig de licentiegegevens!
  2. Heb je een klein budget dat je kan besteden aan foto’s en video’s? Denk dan eens na over een betaalbaar abonnement op stockfotowebsites.
  3. Canva is een all-in tool dat je niet alleen foto’s en video’s aanbiedt, maar ook mogelijkheden tot het inplannen van content, het designen van je content op sociale media en het gebruiken van premium sjablonen om professionele visuals en content te maken.

Indien je zelf nog leuke gratis of betalende websites kent of je nog extra informatie hebt over rechtenvrije foto’s, laat het ons dan zeker weten! We zijn benieuwd naar jouw input. Tot later!